Ga naar Content

Alkmaarse Mohamed (19) moet naar Duitse gevangenis voor strafzaak plofkraak

De tiener uit Alkmaar die wordt verdacht van een plofkraak in Duitsland wordt, ondanks zijn verwondingen, overgeleverd naar de oosterburen. Dit heeft de rechter beslist na een verzoek van de Duitse autoriteiten. De advocaat van de 19-jarige Mohamed EL O. gaat nog een keer procederen. 

Foto: Bild / Sem van Rijssel / SQ Vision

Dat meldt zijn advocaat Vito Shukrula aan NH Nieuws. Hij heeft nog steeds sterke twijfels dat in Duitsland de zorg voor zijn cliënt goed zal zijn: die is aan het revalideren van zware verwondingen die hij opliep november vorig jaar.

De tiener zit in een rolstoel en had, zoals afgesproken met de rechter, naar de uitspraak een koffer met kleding mee en een doos met medicatie.

De Duitse justitie denkt dat Mohamed samen met twee anderen een plofkraak pleegde in Neuss. Daarna zouden ze zijn gevlucht en de Alkmaarder dus bij de ingang van het ziekenhuis in Eindhoven zijn gedumpt.

Mogelijke straf in Nederland

Hij is nog steeds de enige opgepakte verdachte in de zaak. Het OM in Duitsland diende een verzoek in voor overlevering, zodat de tiener daar kan worden berecht. Wél is door de officier beloofd dat hij een eventuele straf in de Nederlandse gevangenis mag uitzitten. 

Advocaat van de 19-jarige pleitte hier tegen, omdat hij vreest dat zijn cliënt daar niet de specialistische zorg zou krijgen die hij nodig had. Ook stelde hij dat de Alkmaarder de Duitse taal niet beheerst.

De rechtbank besliste in zijn nadeel. Na die uitspraak deze week is hij meteen gevangengenomen en op dit moment zit hij nog in detentie in Nederland. Doorgaans wordt Mohamed dan binnen 10 dagen overgeleverd naar Duitsland, waar hij daar in een huis van bewaring het onderzoek naar de plofkraak moet afwachten.

Lees ook

Er is volgende week nog een zitting over de verlenging van de voorlopige hechtenis. Daar gaat advocaat Shukrula alsnog proberen om de overlevering tegen te houden en zijn cliënt op medische grond op vrije voeten te krijgen.

Mocht dit niet lukken hoeft Mohamed zich in ieder geval geen zorgen te maken over de communicatie met zijn nieuwe raadsman in Duitsland. "Ik draag de zaak over naar iemand die zelfs Nederland spreekt, dus dat is fijn", aldus Shukrula.

Lees ook