Ga naar Content

Bewoners Riekerhaven in huurstaking na wegwaaien dak: "Voelen ons niet veilig"

Voor tientallen bewoners van Startblok Riekerhaven is na het afwaaien van het dak door storm Eunice de maat vol: ze weigeren voorlopig hun huur te betalen. "De storm is echt de druppel geweest die de emmer deed overlopen."

Huurstaking - NH Nieuws

Vanwege de enorme windsnelheden waaiden afgelopen vrijdag delen van het dak van het complex af. Bewoners zijn sindsdien genoodzaakt ergens anders te slapen. Voor de bewoners, naast studenten ook statushouders, reden om voorlopig geen huur te betalen. Het is volgens hen namelijk al langer onveilig en onleefbaar. "De storm is echt de druppel geweest die de emmer deed overlopen. Het dak is bijvoorbeeld al twee keer stuk geweest", vertelt de 26-jarige Nina.  "En steeds was het van: 'nah jongens. we zijn er mee bezig, dat komt wel, zetten we een zandzakje op. Oh, er een gat in het dak, dat is geen probleem'. Nou, het is dus wél een probleem. Ik wil echt benadrukken dat het gevaarlijk is. De reden waarom we nu in huurstaking gaan is dat we ons gewoon niet veilig voelen op Startblok."

Eisen

Ook bewoner Mohraf betaalt voorlopig niet. "Wij betalen geld om op een veilige plek te wonen, terwijl het nu door de storm niet veilig is. Ook omdat het gebouw slecht gebouwd is." De bewoners hebben een lijst met eisen gestuurd naar woonstichting De Key. "Dat gaat ook over de enorme lijst met beloofd onderhoud, wat gewoon nooit wordt gevolgd", aldus Nina. "Er zitten sinkholes in de stoep, mensen zijn bang om hun enkel te breken, er lopen ratten en vleesetende mieren rond. Het hele startblok verzakt ook waardoor de deuren niet meer dicht kunnen. Iedere Startblokker die ik spreek, meldt wel weer wat nieuws."

Foto:

Nina is inmiddels weer thuis, maar dat geldt nog niet voor alle bewoners. Volgens De Key wordt er op dit moment alles aan gedaan om de woningen wind- en waterdicht te maken. "Voor het waterdicht maken zijn we afhankelijk van droog weer. Daarom is het nu nog niet met zekerheid te zeggen wanneer bewoners terug kunnen naar hun woning. We houden bewoners hiervan op de hoogte." De woonstichting geeft verder aan graag in gesprek te willen met de bewoners die gaan staken.

Studentenunie ASVA laat in een reactie weten de actie van de huurders te steunen. Bestuurslid huisvesting Job Vermaas is niet te spreken over de manier waarop De Key de situatie afhandelt. “Toen De Key wist dat er sprake was van een levensgevaarlijke situatie zijn bewoners hier niet over geïnformeerd. Toen een stuk dak een woning doorboorde hebben bewoners zelf contact op moeten nemen met de brandweer, die besloot tot evacuatie. Er was een reële kans dat in andere delen van het gebouw hetzelfde zou gebeuren. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar dit is wel grove nalatigheid.”

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]