Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: we verklaren het weidevogelseizoen voor geopend!

De grutto's zijn weer terug! Overal in Noord-Holland maken weidevogelbeschermers en boeren zich op voor het nieuwe weidevogelseizoen. De vogels, grutto's, kieviten en tureluurs, keren inmiddels massaal terug uit hun overwinteringsgebieden. Ons welkomstcomité staat voor ze klaar bij het landje van Geijsel in Ouderkerk aan de Amstel. In een live-uitzending aanstaande zondag om 11:00 uur op onze website heten wij onze weidevogels welkom en kom je alles over ze te weten. 

NH Nieuws - NH Nieuws

Vogelaars, boeren en boswachters wachten allemaal in spanning de lente af. Het geluid van de eerste grutto's en kieviten die dansen in de lucht en het getureluur van de tureluur zijn allemaal tekenen dat de lente voor de deur staat. De Noord-Hollandse weilanden zijn hun thuis, hier brengen ze hun jongen groot.

Tekst gaat verder na de foto

De nationale vogel van Nederland: de grutto - Foto: Mark Kuiper

We heten ze welkom bij het Landje van Geijsel: De Vogelhotspot 'Extraordinaire' in deze tijd van het jaar. Vogelaars uit het hele land komen met verrekijkers en telescopen hier kijken naar de terugkeer van de eerste weidevogels.

Succes

Veehouder Jan Geijsel kijkt glimlachend over het landje dat zijn naam draagt: "Hier doe je het toch voor!" Op het door hem onder water gezette weiland scharrelen grutto's en wulpen. Kieviten schieten heen en weer door de lucht. "Toen ik hier tientallen jaren gelden begon met het onder water zetten van mijn weiland had ik nooit kunnen vermoeden dat het zo'n succes zou worden."

Inmiddels heeft Landschap Noord-Holland het Landje van Geijsel overgenomen zodat Jan met een gerust hart met pensioen kan. Maar waarom komen al die vogels nou juist hier naartoe? En wat doen ze dan? Waar gaan ze broeden? Waar gaat het goed met de weidevogels en hoe komt dat?

Stel je vragen!

In een speciale uitzending op zondag om 11.00 uur op NHNieuws.nl, Facebook en YouTube staan we bij het Landje van Geijsel en kijken we mee met vogelaars naar weide- en watervogels, we praten met de boswachter van Landschap Noord-Holland, met boeren uit de buurt en met weidevogelkenners en -kijkers van diverse pluimage. 

Heb jij vragen, Mail ze dan naar [email protected]

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]