Ga naar Content

Man (24) vast voor witwassen: Pokémon-kaarten en gouden nep-kalasjnikov in beslag genomen

De politie heeft begin deze maand een 24-jarige man uit Uithoorn opgepakt op verdenking van phishing en witwassen. Bij het doorzoeken van zijn woning stuitte de politie op meerdere waardevolle en bijzondere objecten, die in beslag zijn genomen.

Foto: Politie Amsterdam

De man werd na maandenlang onderzoek op 1 februari gearresteerd. Volgens de recherche zou hij verantwoordelijk zijn voor het versturen van grote aantallen phishing-mails en het beheren van phishing-websites. Ook wordt hij verdacht van het bezit van een of meerdere verboden wapens en witwassen. 

Wat is phishing?

Phishing is het hengelen naar iemands gegevens en een vorm van digitale oplichting. Dat gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt, waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens invoeren en prijsgeven.

Tijdens huiszoeking stuitte de politie op meerdere mobiele apparaten, die in beslag zijn genomen. Ook op meerdere horloges ter waarde van 60.000 euro, 5.000 euro cash, Louis Vuitton-artikelen, de Mercedes van de verdachte, en een goudkleurige replica van een kalasjnikov is beslag gelegd. 

Pokémon-kaarten in kluis

Ook heeft de politie een onbekend aantal Pokémon-kaarten in beslag genomen. De kaarten zijn naar schatting zo'n 11.000 euro waard en lagen in een kluis. Justitie onderzoekt de mogelijkheden om de kaarten als crimineel vermogen aan te merken, wat op dit moment nog niet mogelijk is. 

De politie waarschuwt om nooit te reageren op appjes of mailtjes waarin wordt gevraagd pincodes of andere codes prijs te geven. Ook het verzoek om bankpassen op te sturen, moet altijd worden genegeerd.  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]