Ga naar Content

Schaatskoningin van Peking voltooit sprookje: Irene Schouten óók de beste op massastart

Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen voor een unicum gezorgd. De schaatsster uit Hoogkarspel won de massastart in Peking. Daarmee wint ze haar derde gouden medaille op de Spelen en pakt ze op alle vier de afstanden waar ze aan meedeed een plak. Nog nooit presteerde een Nederlander zo goed op de Winterspelen.

Irene Schouten wint de massastart op de Olympische Spelen - Foto: Orange Pictures

De halve finale op de massastart kwam Schouten gemakkelijk door. Zonder al te veel energie te verspillen eindigde ze daarin als vierde en won ze een tussensprint. In de finale moest Schouten in een zenuwslopende slotfase afrekenen met Ivanie Blondin. In de laatste meters kwam ze voorbij de Canadese en greep ze de overwinning.

Met haar gouden medaille is Schouten de meest succesvolle Nederlandse Olympische sporter op één editie van de Winterspelen. Yvonne van Gennip presteerde het in 1988 om in Calgary drie keer goud te winnen en Ard Schenk deed hetzelfde in 1972. Schouten doet daar nog een schepje bovenop met drie keer goud en één keer brons.

Eerder won Schouten goud op de 3.000 meter en de 5.000 meter. Op de ploegenachtervolging moest de Noord-Hollandse genoegen nemen met het brons.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]