Ga naar Content

Haarlemse FvD-lijsttrekker was lid van beruchte appgroep, noemde dagboek Anne Frank 'overschat'

Moriah Hartman, de lijsttrekker van de Haarlemse lijst van Forum voor Democratie (FvD) bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, was lid van de beruchte appgroep van de jongerenbeweging van de partij. Hierin zei ze onder meer dat het dagboek van Anne Frank een 'overschat' boek was. 

Foto: NH Nieuws

De appgroep kwam in 2020 veelvuldig in het nieuws door fascistische, homofobe en antisemitisme berichten die in de groep verspreid werden. Het nieuws over deze appgroep, onthuld door onder meer HP/De Tijd, zorgde ervoor dat de partij uiteenviel.

Ook de nummer twee van FvD Haarlem, Iem al Biyati, was betrokken bij de appgroep. Zij deelde onder meer een link naar een nummer dat werd afgespeeld door Brenton Tarrant, de man die in 2019 een aanslag pleegde op een moskee in Nieuw-Zeeland. Hierbij kwamen 51 mensen om het leven. Het nummer draaide Tarrant in een livestream terwijl hij onderweg was naar de moskee.

Tekst loopt door onder de screenshots

Al Biyati reageerde vanmiddag bij Haarlem Vandaag op Haarlem105 op de appgesprekken. Ze noemt het 'tienerhumor' en 'borrelpraat'. "Dat is toch overduidelijk een grap", zegt ze. "Ik zie niet waarom het relevant is voor Haarlem en de problematiek in Haarlem." Verder noemt ze de appjes 'zoiets kleins, zoiets bizars'.

Verder zei Al Biyati achter uitspraken van partijleider Thierry Baudet uit Heemstede te staan. Ook de vergelijkingen die Baudet maakte tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronacrisis, onderschrijft ze. Op de vraag of ze het wel eens oneens is met Baudet, zegt ze: "Nee, eigenlijk niet."

Tekst loopt door onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De rechter zei eerder dat Baudet tweets over de vergelijking tussen de Holocaust en de coronacrisis moest verwijderen. Volgens de rechter had Baudet zich "onnodig grievend uitgelaten jegens slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust".

'Voorbij twijfel'

Journalist Chris Aalberts, die de opkomst van Forum voor Democratie volgde en daar een boek over schreef, noemt het "voorbij twijfel" dat Al Biyati en Hartman hebben deelgenomen aan de appgesprekken.

Hij noemt specifiek Al Biyati, die naast de Haarlemse nummer twee ook voorzitter is van de jongerenafdeling van de partij. "Ze brengen een blad uit waar neofascisten in staan", zegt Aalberts over die afdeling tegen Haarlem105. "Dat kan iedereen opzoeken."

"Je krijgt de meest bruine kant van Forum voor Democratie in Haarlem", zegt Aalberts, die zijn aversie tegen de partij niet onder stoelen of banken steekt. "In Haarlem zie je daar het ergste voorbeeld van. Er zijn geen lijsten die zo ellendig voorkomen als in Haarlem."

Hartman was niet bereikbaar voor commentaar.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie