Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

De Jongens uit Schoorl maakt zich op voor Eunice: "Westenwind kan heftige gevolgen hebben"

18 februari 2022, 07.00 uur · Aangepast 18 februari 2022, 12.55 uur · Door Aline Bleeker

Twee dagen lang waren medewerkers van surfhotspot De Jongens uit Schoorl hun paviljoen aan het stutten. Dat is nodig, vertelt marketingmedewerker Joost Botman aan NH Nieuws: "We houden rekening met alle scenario's."

De Jongens uit Schoorl

"De latjes die op het paviljoen zaten zijn palen geworden", zegt Botman. Voor storm Dudley was dat volgens hem niet nodig, maar storm Eunice 'belooft een heftige storm te worden'.

Dat beaamt NH Nieuws-weerman Jan Visser. Van een 'échte' storm is pas sprake als een uur lang gemiddeld windkracht 10 staat. Dat verwacht Visser vandaag, met windstoten van 130 kilometer per uur. Of zelfs harder, benadrukt de weerman. "Dan krijg je een klap wind van heb ik jou daar."

Golven van vijf tot zes meter

Botman hoopt dat de wind 'zo lang mogelijk' vanuit het zuiden komt: "Als de wind uit het westen komt is het voor ons een stuk vervelender." Het strand in Camperduin is onder andere door storm Corrie 'minimaal geworden'. "Als het hoogtij is en de wind komt met windkracht 10 tot 12 uit het westen, kan dat problematische gevolgen hebben."

Hij voegt er aan toe 'dat er wel een hoop moet gebeuren', maar dat het wel iets is waar ze rekening mee houden. "Er worden golven van vijf tot zes meter verwacht en die kunnen de palen beschadigen. Dat is de reden dat we gestut hebben. We houden rekening met alle scenario's."

Code rood afgekondigd

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vanmiddag in vrijwel het hele land code rood afgekondigd. In Noord-Holland geldt de waarschuwing vanaf 13.00 uur voor zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur. Aan de kust kunnen windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. 

Vliegende stoelen

Ook andere strandpaviljoenhouders bereidden zich voor op storm Eunice. Zo is het hele terras van Paviljoen Noord in Bergen aan Zee leeggehaald.

"Er moet wel heel wat gebeuren voordat ons paviljoen wegwaait", vertelt bedrijfsleider Mark Karelsz lachend, "maar alles wat kán bewegen hebben we weggehaald. We willen voorkomen dat ons meubilair straks door de ramen vliegt."

Mark werkt vandaag tijdens de storm en er kijkt lichtelijk gespannen naar uit: "Het wordt vast een mooi gezicht, maar het is ook wel een beetje spannend."

Ondanks dat paviljoen Struin in Camperduin niet direct aan zee zit – er zit nog een duin tussen – heeft eigenaar Clifton Tuinfort voorzorgsmaatregelen getroffen. "Stoelen, dingen die kunnen wegvliegen, staan aan de zijkant van het terras en de parasols zitten vast met krimpplastic."

Struin

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]