Wat zeggen de cijfertjes? FC Volendam sterk in uitduels, maar Emmen-uit is altijd lastig

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de 27e speelronde in de eerste divisie. FC Volendam speelt de topper tegen FC Emmen: nummer één tegen nummer twee. Voor Telstar lijkt het een gelijkspel te gaan worden tegen NAC Breda.

De laatste editie van FC Emmen - FC Volendam eindigde in 2-3 - Foto: Pro Shots

FC Emmen - FC Volendam

Dit seizoen al verloren van FC Emmen:
Twee keer eerder stonden FC Volendam en FC Emmen al tegenover elkaar dit seizoen. In de competitie eindigde het in 2-2. Na een 2-0 voorsprong wist Jeredy Hilterman twee keer te scoren. Hij speelt nu bij Telstar-tegenstander NAC Breda. In de KNVB-beker ging Volendam hard onderuit tegen Emmen: 0-3.

Clubrecord in uitwedstrijden:
Inmiddels is het team van Wim Jonk al 24 competitiewedstrijden ongeslagen. Stiekem heeft Volendam al even een nieuw clubrecord in handen. De palingboeren hebben nu zestien uitwedstrijden niet verloren in de eerste divisie. Het oude record stond op dertien duels. Ook FC Emmen is moeilijk te kloppen, want de Drentenaren verloren niet in de laatste zeven competitieduels.

Deul tegen Vlak:
Voor Boy Deul en Jari Vlak is het een bijzondere wedstrijd. Deul, middenvelder bij FC Volendam, speelde twee seizoenen bij FC Emmen (van 2014 t/m 2016). Vlak bewandelde de omgekeerde weg en speelt tegenwoordig bij de Rood-Witten. In januari vorig jaar maakte de aanvallende middenvelder de overstap van Noord-Holland naar Drenthe.

Laatste keer gewonnen, maar...:
In 2018 was de laatste editie van FC Emmen - FC Volendam. Toenmalig trainer Misha Salden zag zijn ploeg met 3-2 winnen door doelpunten van Gijs Smal, Gerry Vlak en Enzo Stroo. Van de huidige selectie deden Alex Plat en Kevin Visser mee in die wedstrijd. De vier duels daarvoor in De Oude Meerdijk gingen echter allemaal verloren.

In evenwicht:
Twintig keer eerder speelde FC Volendam een competitiewedstrijd in Emmen. Acht keer gingen de drie punten mee terug naar het vissersdorp. FC Emmen won negen keer en slechts drie keer pakten beide ploegen een punt.

Bij de laatste thuiszege op NAC Breda zorgde Stefano Lilipaly voor de 1-0 - Foto: Pro Shots / Martijn Buskermolen

Telstar - NAC Breda

Thuis nooit verloren op 18 februari:
De datum lijkt Telstar gunstig gezind. De Witte Leeuwen hebben in eigen huis nog nooit verloren op 18 februari. Misschien komt dat door het feit dat de Velsenaren pas één keer thuis speelden op deze dag. In 1968 werd DOS met 1-0 verslagen door een doelpunt van Ger Althoff. Uit werd er twee keer gewonnen en twee keer verloren op 18 februari.

Geen snelle goal voor Telstar:
Het is de Noord-Hollanders nog nooit gelukt om binnen vijf minuten te scoren tegen NAC Breda (thuis en uit). De Bredanaars deden dat drie keer tegen Telstar, waarvan één keer in Velsen-Zuid. In 1991 opende Ruud Brood na vier minuten de score tijdens Telstar - NAC Breda. Het bleek niet genoeg voor de overwinning: 3-2.

Gelijkspel goed mogelijk:
Meer dan de helft van de keren eindigde Telstar tegen NAC Breda in een gelijkspel. Veertien keer pakten beide ploegen een punt in Velsen-Zuid. In de wedstrijden dat er wél een winnaar kwam staat Telstar nipt voor: 7-6.

Winnende goal in slotfase:
Vorig seizoen eindigde het in 1-2. Glynor Plet zette Telstar vlak voor rust op voorsprong, maar vroeg in de tweede helft werd het alweer gelijk via Mounir El Allouchi. Mario Bilate zorgde op 16 februari in de 83e minuut voor het winnende doelpunt.

Zowel FC Emmen - FC Volendam als Telstar - NAC Breda is vrijdagavond live te volgen bij NH Sport op NH Radio. De uitzending begint om 19.00 uur, de wedstrijden beginnen een uurtje later.