Ga naar Content

Oudewater wil gevelstenen na 100 jaar terug: "Ze horen niet thuis in Amsterdam"

Tot 1857 prijkten ze aan de oude stadspoorten van het Utrechtse Oudewater. Drie gevelstenen in de Waardpoort van Oudewater. Tegenwoordig hangen ze in de Sint Luciënsteeg in het centrum van Amsterdam. Nu wil Vincent Bos, lijsttrekker van de ChristenUnie-SGP Oudewater, de stenen na meer dan 100 jaar terughalen. "Het wordt tijd dat ze eindelijk weer naar Oudewater komen."

Foto:

In de negentiende eeuw moest Oudewater afstand doen van de gevelstenen omdat de stad geen geld meer had voor het onderhoud van de wallen en de poorten. De stenen zaten oorspronkelijk ingemetseld in de Waardpoort in Oudewater.

In 1857 werd die poort gesloopt en toen moesten de gevelstenen verkocht worden. Vanaf toen was het één groot mysterie waar de stenen gebleven waren. Tot in 1924 de stenen werden ingemetseld in de Sint Luciënsteeg. Nu vraagt Bos, lijsttrekker van de SGP-ChristenUnie Oudewater, of de stenen weer teruggegeven kunnen worden aan zijn stad: "Gelukkig zijn we tegenwoordig wat zuiniger op ons erfgoed. Volgens ons is het een heel goed plan om de stenen als tastbare herinnering weer terug te halen."

"Het is nog minder logisch dat ze in Amsterdam hangen, want daar horen ze al helemaal niet thuis"

Vincent Bos

De gevelstenen uit Oudewater zijn tegenwoordig in bezit van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG). Dit genootschap wil het verzoek van Vincent overwegen, maar daar zitten wel wat eisen aan. "Belangrijkste is dat de gemeente Oudewater een mooie plek zoekt voor de gevelstenen. Liefst op een plek waar de gevelstenen ooit hebben gestaan. En daarnaast moeten we kijken onder welke voorwaarden dat precies gaat gebeuren, maar ik denk dat bruikleen aan het KOG het makkelijkste zou zijn", zegt Yuri van der Linden van het KOG. 

"We gaan nog niet met de boedelbak voorrijden, we moeten dat eerst even netjes bespreken, maar ik denk dat we er vrij snel uit zullen komen"

Yuri van der Linden

Bos heeft al een goede plek gevonden als de gevelstenen uit Amsterdam weer terugkomen naar Oudewater: "Het zou natuurlijk mooi zijn als ze in de buurt komen waar die poort ooit gestaan heeft (...) Er is een stadsloket wat wordt omgevormd tot zorglocatie, daar kan je ze perfect ophangen."

De gemeente Oudewater liet maandag weten dat het intern gaat overleggen over de aanvraag van de eeuwenoude gevelstenen aan het KOG.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]