Ga naar Content

Negen jaar cel geëist tegen Hilversummer voor aanslagen in afpersingszaak fruitbedrijf

Justitie wil een Hilversummer (21) die verdacht wordt van aanslagen rond het Gelderse fruitbedrijf De Groot dat al jaren afgeperst wordt, voor negen jaar achter de tralies hebben. De man wordt verdacht van het gooien van brandbommen naar huizen van medewerkers van het bedrijf en het plannen van een aanslag op een huis van een familielid van één van de directieleden in Hilversum. 

Foto: Google Streetview

Het waren de zoveelste aanslagen in de langslepende afpersingszaak rond het fruitbedrijf, nadat er een kleine drie jaar geleden een grote partij cocaïne werd gevonden. De eigenaren van het bedrijf belden toen de politie, maar worden sindsdien bedreigd. Gisteren hoorde een andere Hilversummer - een jongen van achttien jaar - vier jaar cel tegen zich eisen. 

Lees ook

De Hilversummer was - net als de verdachte die gisteren voor de rechter stond - betrokken bij twee aanslagen. Anderhalf jaar geleden werd er 's nachts een steen met zwaar vuurwerk tegen de ramen van een huis in Kerkdriel gegooid. Dat zorgde voor een ravage. De bewoners waren thuis en lagen te slapen, maar bleven ongedeerd. De Hilversummer zou de chauffeur zijn geweest. 

Twee dagen later was zijn rol groter. Toen ging hij samen met zijn plaatsgenoot naar Hedel om een steen met een aangestoken mortierbom door de ruiten van een woonboerderij te gooien, waar ook een medewerker van het fruitbedrijf woonde. De bewoners, twee broers, konden hun leven op het nippertje redden door uit de brandende woning te springen, maar liepen zwaar letsel op. Hun woning brandde tot de grond toe af.

De Hilversummer was bovendien betrokken bij de voorbereidingen van een aanslag met mortierbommen op een huis in Hilversum, waar een familielied van de directie van het fruitbedrijf woonde. De aanslag ging uiteindelijk niet door, omdat de mannen kort ervoor werden aangehouden. 

Levensgevaar voor slachtoffers

De officier van justitie stelt dat de aanslagen voor levensgevaar voor de bewoners hebben gezorgd. Omdat de Hilversummers konden weten dat de aanslagen levensgevaar zouden kunnen opleveren, is er sprake van voorwaardelijke opzet en voorbedachte raad. De aanslagen werden zorgvuldig gepland en de verdachten werden ervoor betaald. 

De officier spreekt zelfs van poging tot moord en komt daarom tot een hoge straf. Volgens justitie vertoont de zaak 'maffia-achtige kenmerken'. 

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak, even daarvoor hoort ook de jongere medeverdachte zijn daadwerkelijke straf. De komende dagen staan nog drie verdachten in de strafzaak voor de rechter. De hoofdverdachte - een 37-jarige Naarder - staat eind juni voor de rechter. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]