Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Pieter Broertjes na elf jaar Hilversum burgemeester af: "Van Volkskrant naar volksvader"

15 februari 2022, 11.58 uur · Aangepast 15 februari 2022, 12.31 uur · Door Mark Arents & Ingmar Meijer

Na net geen elf jaar zit het erop voor burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum: hij stopt er mee en gaat met pensioen. Vandaag, op zijn laatste werkdag, blikt NH Nieuws met hem terug op zijn burgemeesterschap. Van de ramp met de MH17 tot de vuurwerkexplosie bij Hotel Gooiland, steeds weer koos Broertjes voor zijn eigen aanpak. En dat ging voor Hilversummers niet ongemerkt voorbij.

Broertjes neemt afscheid van Hilversum - NH Nieuws

Een 'atypische bestuurder', zo noemde Broertjes zichzelf regelmatig. Geen lijst aan politieke baantjes, maar als oud-hoofdredacteur van De Volkskrant kwam hij Hilversum binnen. "Een stukje schrijven over een probleem is best makkelijk, maar nu moest ik er wat aan doen. Dat was andere koek", blikt Broertjes terug op zijn beginperiode.

Op het Ooievaarplein in Hilversum-Oost spreken we hem. Een belangrijke plek in zijn loopbaan als burgemeester, want daar begon zijn leerschool als burgemeester. Op het plein was jarenlang onrustig: "Er werd hier door hangjeugd door brievenbussen geplast", legt Broertjes uit.

Andermans sores

"Ik heb hier huilende mensen bij me gehad die Hilversum wilden verlaten, omdat die overlast al jaren bestond. Alles kwam hier bij elkaar." Uiteindelijk zorgde camerabewaking voor meer rust rond het plein. "Ik ben hier vaak nog in mijn vrije tijd naartoe geweest, om te kijken hoe het ging."

En daarin schuilt de kracht van Broertjes, die niet terugdeinsde voor andermans sores. "Dat werd me niet altijd in dank afgenomen. Soms moest ik een wethouder uitleggen dat ik ergens al was geweest, zonder het te overleggen."

"Ik heb de overheid een wat menselijker gezicht willen geven"

Pieter Broertjes

Maar die aanpak viel bij veel Hilversummers in de smaak. "Hij was echt van de niet lullen maar poetsen aanpak", reageert een bewoner aan het Ooievaarplein. "Hij durfde dingen bespreekbaar te maken en aan te pakken", aldus Ed Bakker van wijkcentrum de Geus waar Broertjes ook langs kwam.

"De overheid is vaak afstandelijk, vaak abstract", beschouwt Broertjes. "Soms reageren ze niet en dat doe ik wel. Ik heb die overheid een wat menselijker gezicht willen geven. Volgens mij is dat gelukt."

Van burgemeester naar mens

En dan was er de ramp met vlucht MH17: de ramp die met vijftien dodelijke slachtoffers een gat sloeg in de Hilversumse gemeenschap en daarmee het burgemeesterschap van Pieter Broertjes tekende. Voor Hilversum werd zichtbaar hoe een burgemeester ook een mens was. Een mens dat er stond voor de nabestaanden en zorgde voor steun. 

Nog altijd staat Broertjes vrijwel dagelijks even stil voor het monument aan het Dudokpark en heeft hij nog contact met nabestaanden. Iets wat hoogstwaarschijnlijk ook na zijn burgemeesterschap niet gaat veranderen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]