Ga naar Content

Enkhuizers geven gemeentebestuur een onvoldoende: 'Te weinig gedaan aan woningtekort'

Enkhuizers geven de gemeente een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek dat NH Nieuws uitvoerde in samenwerking met Kieskompas in aanloop naar de verkiezingen in maart. Vooral het beleid om het woningtekort weg te werken, laat te wensen over. 

Foto: NH Nieuws

Enkhuizen scoort onder de deelnemers aan het onderzoek, net als Medemblik, met een cijfer 4,9, het laagst van de West-Friese gemeenten. Ruim zeventig Enkhuizers deden mee. Naast een rapportcijfer voor de manier waarop hun gemeente de afgelopen vier jaar is bestuurd, vroeg NH Nieuws ook naar meer specifieke kwesties die de afgelopen bestuursperiode zijn behandeld.

Woningtekort

Een ruime meerderheid van de inwoners die de vragenlijst invulden (85 procent) vindt dat de gemeente te weinig heeft gedaan om het woningtekort in Enkhuizen aan te pakken. 

Met de sloop van de Bloemenbuurt in zicht, kwam Enkhuizer Mark Schwalbach samen met zijn buren op straat te staan. In maart moest hij zijn sloopwoning aan de Begoniastraat uit. Uit protest zette Schwalbach midden in het centrum van Enkhuizen een tent op om 'proef te draaien als dakloze'. 

De Zuiderkerk schoot de oud-bewoners te hulp en zorgde voor een tijdelijk onderkomen. Na een half jaar op camping De Vest te hebben gewoond, zit Schwalbach sinds december op een vakantiepark in Bovenkarspel. "Ik ben nog steeds aan het bijkomen. Maar het is een verademing om een douche en verwarming te hebben", vertelde hij destijds.

Kritiek op de aanpak van woningnood speelt zich niet alleen in Enkhuizen af. Ongeveer 61 procent van de Noord-Hollanders vindt dat hun huidige gemeentebestuur de afgelopen vier jaar meer had kunnen doen om het woningtekort in hun provincie weg te werken.  

Jongerenwoningen

Ook voor jongeren is het woningtekort nijpend. Zo zouden er in 2020 de eerste tiny houses gebouwd worden, waarvoor ongeveer 300 jongeren zich hadden ingeschreven. Maar het project stuitte op weerstand van omwonenden en strandde. Buurtbewoners van de Melkbon en Berrie werden overvallen door de plannen en voelden zich niet gehoord bij de keuzebepaling van de locaties. 

De jongerenorganisaties van de SP en CDA in Enkhuizen maken zich al langer zorgen om de ontwikkeling van huisvesting voor jongeren en starters. In 2018 hielden zij een enquête, waaruit ze concluderen dat de vraag naar jongerenwoningen fors is.

Lees ook

Niet geluisterd

Er wordt nog onvoldoende naar de wensen geluisterd van Enkhuizers, vindt ruim 70 procent van de respondenten. Zo was er voor de zoveelste keer commotie over de realisatie van recreatiegebied Enkhuizerzand, dat alsmaar vertraging oploopt.

Ook het dicht doen van de Melkmarkt vorig jaar – zodat de horeca vanwege de coronamaatregelen de ruimte kreeg om haar terrassen te verbreden – kon op veel kritiek rekenen. Zo ook van Enkhuizer Jaap de Munnik, die op de Vissersdijk woont. "Al het zware verkeer dat normaal door de stad gaat, komt bij een sluiting van de Melkmarkt onder andere door mijn straat", blikte hij terug. "De gemeente heeft dit verkeerd aangepakt." De flop kostte de gemeente zo'n 80.000 euro.

Verduurzaming

Met de vraag of de gemeente genoeg heeft gedaan om een duurzame gemeente te worden, valt nog over te twisten, vindt 45 procent van de respondenten. Bij de andere gemeenten is dat aanzienlijk lager.

Hoewel het 'Transitievisie Warmte', een plan om voor 2050 aardgasvrij te zijn, nog in de kinderschoenen staat, nemen hier en daar inwoners het heft in eigen handen. 

Eén daarvan is de realisatie van een warmtenet in de Enkhuizer wijk Oude Gouw-Gommerwijk. Het initiatief telt inmiddels 85 leden, vertelt voorzitter Ad Verhage, die nauw worden betrokken bij het project. "Voor deelnemers zijn er namelijk voordelen, zoals een gratis warmtescan van de woning en ze kunnen gebruikmaken van subsidies voor isolatie en woningaanpassingen, zoals het vervangen van muren en ramen", lichtte de voorzitter toe.

Verantwoording onderzoek
Deze gegevens zijn gebaseerd op online onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 5 januari 2022 en 13 januari 2022. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor de inwoners van Noord-Hollandse gemeenten, zijn de resultaten voor elke gemeente door weging gecorrigeerd op de kenmerken leeftijd, geslacht en opleiding.
 
Bekijk hier de volledige verantwoording van Kieskompas.