Ga naar Content

Houtfestival wil meer binding met Haarlem: "We hopen dat die liefde wederzijds is"

De organisatie van het Houtfestival presenteerde vanmiddag de nieuwe plannen voor de aankomende editie. Na twee jaar van uitstellen en afzeggen kan het Haarlemse feest dit jaar weer doorgaan. En als het aan voorzitter Renske Leijten ligt, dan wordt het festival in de toekomst nog meer onderdeel van de stad dan dat het nu al is. "We bestaan nu 35 jaar, en we willen nog wel 35 jaar door."

Renske Leijten presenteert Houtfestival plannen - Foto: Haarlem105 / Erwin Bartman

"Het was vooral heel fijn om weer wat met het festival te kunnen doen", vertelt Renske Leijten aan NH Nieuws.  Zij is naast Tweede Kamerlid ook voorzitter van het festival en lichtte de nieuwe plannen van de organisatie toe op de Grote Markt.

Zo heeft het Houtfestival een compleet nieuwe huisstijl. "En natuurlijk willen we nog vieren dat we 35 jaar bestaan", vertelt Peter Verhagen, bestuurslid bij het festival. "Omdat we de afgelopen twee jaar bijna niks hebben kunnen doen, willen we nu weer even de aandacht vragen."

Bloemen

De presentatie ging er wel wat anders aan toe dan de acties van gisteren van de grote poppodia. "Maar wij zijn ook anders", licht Leijten toe. "Wij willen mensen verrassen met dingen die nog niet op de grote podia staan. Daarom staan wij nu ook hier in de stad waar we horen. Als verrassing!"

Om de harten van de Haarlemmers te veroveren deelde de organisatie een dag voor Valentijn bloemen uit tijdens de presentatie op de Grote Markt. "Wij houden van Haarlem en we hopen dat het andersom ook zo is", stelt Verhagen.

"Zo gaan we van een tweedaagse activiteit, naar festiviteiten in het hele jaar."

Frank Verhagen, bestuur houtfestival

Om die liefde nog wat meer te uiten wil de organisatie ook buiten de twee festivaldagen zichtbaar zijn in de stad. "Bijvoorbeeld door een samenwerking met het Patronaat of het festival Schalkwijk aan Zee", licht Verhagen toe. "Zo gaan we van een tweedaagse activiteit, naar festiviteiten in het hele jaar."

De liefde bleek wederzijds en de bloemen zorgden voor veel enthousiasme. "Ook binnen de organisatie", merkt Verhagen. Volgens het bestuurslid is het soms moeilijk om iedereen enthousiast te houden als alles steeds afgelast wordt.

"Gelukkig is er nog een harde kern vrijwilligers die heel hard werkt. De decorbouwers werken zelfs nu al in het weekend door", vertelt Leijten. "En als we er echt weer zijn, dan zal het aantal vrijwilligers wel weer als een trein gaan."

Aankomende editie wordt Leijtens eerste Houtfestival als voorzitter. "In dat jaar dat ik erbij kwam zaten we met de afgelasting", licht ze toe. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen en ik heb er zin in!"

De organisatie deelt bloemen uit om de Haarlemse harten te veroveren - Foto: Haarlem105 / Erwin Bartman

Het Houtfestival wordt jaarlijks in de Haarlemmerhout gehouden en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het wordt al jaren geheel door vrijwilligers georganiseerd met behulp van een gemeentelijke subsidie en sponsoren. Het festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers die genieten van een mix van muziek, theater, beeldende kunst, film en eten en drinken. "Iedereen is welkom, je kan zo het terrein oplopen zonder een hek tegen te komen", aldus Verhagen.

De volgende editie van het festival is op 18 en 19 juni. Meer informatie is te vinden op de website van het Houtfestival.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]