Ga naar Content

'De Nacht Staat Op' rustig verlopen, Amsterdamse clubs krijgen wel boete

Protestactie De Nacht Staat Op is rustig verlopen. Vannacht openden nachtclubs in Haarlem, Amsterdam en Hilversum de deuren omdat ze het niet eens zijn met de maatregelen voor nachtclubs, die al sinds het begin van de coronacrisis vrijwel constant gesloten zijn. De sfeer toen er eindelijk weer kon worden gedanst was dan ook uitgelaten.

Foto: NH Nieuws

Het Haarlemse poppodium het Patronaat liet vanaf 21.00 uur gisteravond honderden mensen binnen. Rond 22.45 uur waren handhavers bij pand waarop directeur Jolanda Beyer het uitgaanspubliek maande weg te gaan.

Daar werd gehoor aan gegeven; het publiek liep onder luid gejuich richting de uitgang. Burgemeester Jos Wienen had vooraf met een boete tot 50.000 gedreigd, mocht het poppodium de waarschuwingen negeren. Andere nachtcafés hadden zich eerder teruggetrokken uit de actie vanwege de hoge boete.

Het publiek was uitzinnig. Tekst gaat verder na de video

Om 22.45 uur moest het feest op last van de gemeente stoppen - NH Nieuws / Kimberley Luske

In Amsterdam is de protestactie eveneens rustig verlopen, laat de gemeente weten. Nergens hoefde ingegrepen te worden. 

Burgemeester Halsema liet vrijdagavond weten dat de horecagelegenheden die meedoen er niet vanaf  komen met een officiële waarschuwing, zoals het Concertgebouw tijdens de vorige actie voor de cultuursector. De clubs waarvan is vastgesteld dat ze hebben meegedaan aan de actie kunnen een boete van 4.500 euro op hun deurmat verwachten. 

De protestactie zorgde voor veel uitgaanspubliek in het centrum. Hierdoor werd het tramverkeer in de Leidsestraat tijdelijk omgeleid. 

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de uitgaansnacht in Amsterdam. Tekst gaat verder na de video

Uitgaansnacht in Amsterdam - NH Nieuws

In Hilversum deden de nachtclubs Rex en G-Spot mee met de actie. Rond 23.00 uur stonden tientallen mensen voor de deur van G Spot die niet meer naar binnen konden.

Gele kaart

Volgens de gemeente was de sfeer goed en is de nacht rustig verlopen. De nachtclubs die open zijn gegaan hebben een 'gele kaart' gekregen: "Als ze de coronaregels nogmaals overtreden zullen ze een boete van 5.000 euro krijgen", laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Vrijdagmiddag liet de gemeente al weten toch te gaan handhaven. Dit terwijl de clubeigenaren in veronderstelling waren dat dit niet zou gebeuren. Feestclub Shots en de Dokter aan de Groest besloten hun deuren dicht te houden

"Wij kregen een bericht van een zeer betrouwbare bron van binnen de gemeente dat er niet gehandhaafd zou worden. Er zou begrip zijn voor onze actie en we konden ons ding doen", zei Robin Ter Laag, manager van Shot, gisteren in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Maar vrijdagmiddag kwam er toch een brief van de gemeente binnen dat er gehandhaafd zou worden. "Dan is er gewoon niet veel aan te doen."

Voor de G Spot was het flink druk. Tekst gaat verder na de foto

Foto: VLN Nieuws

De actie werd vorige week in het leven geroepen door brancheorganisatie Nachtbelang en Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). Ze vinden dat het kabinet bij het openen van de samenleving niet aan de nachthoreca denkt. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.