Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Twee aanhoudingen in onderzoek naar pinnen met gestolen bankpas van 82-jarig slachtoffer

11 februari 2022, 08.28 uur · Aangepast 11 februari 2022, 10.48 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De politie heeft twee jongemannen aangehouden die verdacht worden van een babbeltruc waarbij de verdachten zich voordeden als GGD-medewerkers. Hierbij werd een 82-jarige vrouw uit Amstelveen bestolen van haar bankpas. Het gaat om een 16-jarige jongen en een 19-jarige man, ook beiden uit Amsterdam.

In oktober vorig jaar werd er gebeld naar een 82-jarige bejaarde vrouw. De persoon aan de andere kant van de lijn zei dat hij van de GGD was en liet weten dat de vrouw in aanraking was gekomen met iemand die besmet was met corona. De zogenaamde GGD-medewerker vertelde haar dat ze moest thuisblijven tot de GGD een testpakket kwam afgeven.

Een dag later stonden er twee jongemannen bij haar aan de deur die zich voordeden als medewerkers van de GGD. Tegen de vrouw zeiden ze dat ze een klein bedrag moest betalen voor een testpakket. Ze stopte haar bankpas in een zwart apparaatje en toetste haar code in. Daarna vertrok het duo weer.

De vrouw had toen niet door dat de mannen haar pas en haar code hadden bemachtigd. De pas die de vrouw na de transactie terugkreeg van de mannen was namelijk niet haar eigen bankpas, maar de pas van iemand anders. Ook die pas werd verkregen bij een babbeltruc. 

Grote afschrijvingen

Enkele dagen later merkte de bejaarde vrouw dat er grote bedragen van haar rekening waren afgeschreven. Ze blokkeerde direct haar pas, maar toen was er al 17 keer betaald voor een bedrag van in totaal meer dan 3500 euro.

Begin februari werden er in het opsporingsprogramma Bureau 020 beelden vrijgegeven van de twee mannen die aankopen hebben gedaan met de bankpas van de bejaarde vrouw. Op die beelden was te zien dat de verdachten afrekenden in een warenhuis in Amstelveen en in meerdere winkels aan het Gelderlandplein in Zuid. Niet lang nadat de beelden werden gepubliceerd zijn er twee jongemannen opgepakt.

De twee zitten vast worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]