Ga naar Content

Eigenaren leegstaande woningen straks verplicht om panden snel te laten bewonen

Eigenaren van leegstaande woningen moeten worden verplicht om hun panden zo snel mogelijk weer bewoond te krijgen. Met dat plan wil het gemeentebestuur het aantal langdurig leegstaande panden terugdringen.

Jakob Wedemeijer - Foto:

Dit nieuwe wapen in de strijd tegen de wooncrisis is in te zetten omdat het Rijk het voor Amsterdam mogelijk gemaakt om binnen de Crisis en Herstelwet dwingend te kunnen optreden om leegstand te bestrijden.

Boete

Het voorstel houdt in dat de gemeente eigenaren kan verplichten om een huis binnen een bepaalde termijn weer bewoonbaar te maken. Daarnaast kan de eigenaren worden verplicht een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur, zodat woningen die pas over lange tijd worden gerenoveerd of gesloopt, in de tussentijd bewoond kunnen worden. Het zogeheten leegstandoverleg, een gesprek tussen de gemeente en de eigenaar van een pand, wordt vervroegd van drie naar twee maanden na de leegstandmelding. Bij het overtreden van de maatregelen kan nu een boete worden opgelegd.

“We zitten in een wooncrisis en het is niet uit te leggen dat woningen onnodig leeg staan omdat bijvoorbeeld de huren te hoog zijn of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwingen of renovaties", aldus wethouder Jakob Wedemeijer. "Met deze aanscherping kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huurprijs gewoon omlaag.”

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]