Ga naar Content

De auto staat stil en het vuil blijft liggen: Toon zit thuis na mysterieus ongeluk

Toon van Wijnen, de markante vuilophaler uit Santpoort-Noord, is voorlopig aan huis gebonden. Oorzaak: een mysterieus ongeluk maandagmiddag met zijn elektrische pick-up, genaamd 'Toontje', in Santpoort-Noord. 

Foto:

De schade valt gelukkig mee. Een pleister om zijn duim en een scheur in zijn broek zijn de enige tastbare sporen. Maar de meeste pijn is onzichtbaar. Die zit van binnen en heet angst. Vrijwillig vuilophaler Toon heeft namelijk bange momenten gekend toen hij vanaf de Hagelingerweg de Overbildtweg opdraaide en 'Toontje' niet deed wat zijn bestuurder van hem verlangde. 

"Het had veel erger kunnen aflopen"

Toon van Wijnen, vrijwillig vuilprikker

"Ik kon draaien aan het stuur wat ik wilde, maar het lukte niet", zegt de eigenaar van de wagen, die een slechte nacht achter de rug heeft. "Het bleef maar door mijn hoofd spoken dat het veel erger had kunnen aflopen", zegt hij. "Het is dat ik aan de handrem heb kunnen trekken en uit de auto ben gesprongen. Anders was ik misschien vast komen te zitten tussen de stoel en het stuur en, erger, misschien had ik dan wel een fietser aangereden." 

Stressmoment

Gelukkig kwam de auto vlak voor een betonnen paaltje tot stilstand. Maar 'Toontje' blokkeerde wel de weg en kon door waarschijnlijk een defect aan de stuurinrichting geen kant meer op. Ongeduldige automobilisten bezorgden Van Wijnen luid toeterend een tweede stressmoment. "Ik had het al te kwaad en dan ook dát nog! Gelukkig was er een jongen op de scooter die me heeft geholpen de auto te verplaatsen. Die jongen wil ik via deze weg nog even hartelijk bedanken." 

Lees ook

Hoe hij de auto nog naar huis heeft gekregen, weet hij niet precies. Maar in elk geval staat de rode pick-up voor zijn deur, klaar om opgehaald te worden door de garage. De elektrische wagen is een gulle gift van mensen uit het hele land die Van Wijnens werk als vrijwillig vuilophaler ondersteunen. In de zomer van 2021 kreeg hij de auto, een emotionele gebeurtenis waar hij nog graag aan terugdenkt. 

"Ik zie overal vuil liggen , ik heb het drukker dan ooit"

Toon van Wijnen, vrijwillig vuilprikker

Met het tot stilstand komen van de auto, zijn ook Toons nobele werkzaamheden als vrijwillig vuilprikker (voorlopig) ten einde gekomen. "Mensen merken het al", zegt hij. "Ze vragen: waarom ben je niet op pad met de auto?" En dat juist op het moment dat hij meer vuil op straat ziet liggen. "Mensen gooien zó gemakkelijk papiertjes op straat! Ik heb het drukker dan ooit." 

Lees ook

Het binnenzitten valt hem zwaar, maar vervelender vindt hij dat hij zich sinds de catastrofe onzeker voelt achter het stuur. "Ik weet niet of ik weer zo gemakkelijk achter het stuur kruip als de auto straks is gemaakt. Ik ben echt vreselijk geschrokken. Aan de andere kant: het vuil moet worden opgehaald. Nou ja, ik zie wel hoe het loopt."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]