Ga naar Content

Grensoverschrijdend gedrag leidt tot plotseling vertrek Marc Overmars bij Ajax

Directeur voetbalzaken Marc Overmars gaat per direct weg bij Ajax. De landskampioen meldt dat het versturen van grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega's de reden zijn van het plotselinge vertrek.

Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax - Foto: Pro Shots/Sjoerd Tullenaar

Na gesprekken met de Raad van Commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar was de conclusie dat de wegen van Overmars en Ajax met onmiddellijke ingang scheiden. Ajax heeft dat zojuist op haar website bekend gemaakt. 

"Ik schaam me kapot", zegt Overmars in een verklaring. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk."

"Ik schaam me kapot"

voormalig Ajax-directeur voetbalzaken Marc overmars

"Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."

"Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden"

RvC-voorzitter Leen Meijaard

De voorzitter van de Raad van Commissarissen Leen Meijaard spreekt van 'een dramatische situatie'. Meijaard: "Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie."

Edwin van der Sar en Marc Overmars (r) - Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Algemeen directeur Edwin van der Sar sluit zich daarbij aan. "Ik vind de situatie voor iedereen afschuwelijk. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nóg meer aandacht aan besteden."

Overmars was bij Ajax uitermate succesvol. Midden jaren negentig won hij als voetballer in het elftal van trainer Louis van Gaal alle prijzen die er te winnen waren, waarna hij in 1997 een lucratieve transfer naar Arsenal maakte. In 2012 keerde hij terug als directeur voetbalzaken. Na het loslaten van het salarisplafond hervonden de Amsterdammers de aansluiting met de Europese top.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ajax bereikte in 2017 de finale van de Europa League waarin het verloor van Manchester United. Twee seizoenen later schitterden de Amsterdammers in de Champions League, totdat Tottenham Hotspur Ajax in de halve finale uitschakelde.

Miljoenentransfers

Dankzij Overmars' succesvolle verkoopbeleid slaagde de voetbalclub erin een flink eigen vermogen op te bouwen. Door de verkoop van onder meer Frenkie de Jong (Barcelona/86 miljoen), Matthijs de Ligt (Juventus/85,5 miljoen), Davinson Sanchez (Tottenham/42 miljoen), Hakim Ziyech (Chelsea/40 miljoen), Donny van de Beek(Manchester United/39 miljoen) en  Arkadiusz Milik (Napoli/32 miljoen) legde hij deze stevige financiële basis.

"Een klap, maar onze ambities blijven overeind"

Algemeen directeur Edwin van der Sar

In de verklaring op de website schrijft Ajax niets over wie de taken van Overmars op korte termijn moet overnemen. Van der Sar spreekt alleen van een 'abrupt einde'. Over de toekomst is hij kort: "We zijn hier bezig met iets heel moois dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn. Maar onze ambities blijven overeind."

Overmars trad in de zomer van 2012 aan als technisch directeur bij de Amsterdammers. Zijn contract was onlangs verlengd tot medio 2026. Een filmpje waarin de contractverlenging bekend werd, lekte destijds voortijdig uit.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]