Ga naar Content

Compensatieprotest trekt boze studenten uit hele land: "Ik voel me genaaid"

Duizenden studenten uit het hele land stonden vanmiddag op het Museumplein om een betere compensatie te eisen voor het leenstelsel. Dat wordt wel afgeschaft, maar de huidige studenten hebben daar - ondanks een miljard euro compensatie - weinig aan. "Ik voel mij genaaid dat de rest hier wel profijt van heeft en ik niet."

Studentenprotest - NH Nieuws

Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. Vanaf toen moesten studenten hun geleende studiegeld terugbetalen. Studenten die eerder zijn begonnen kregen dat geld, mits ze hun studie tijdig afrondden, terug. De basisbeurs keert in 2023 weer terug, maar daar profiteren de huidige studenten dus niet van. Er is door het kabinet een compensatie van een miljard beloofd, maar dat is volgens de demonstrerende studenten lang niet genoeg. 

Het woord 'genaaid' viel regelmatig bij de studenten vanmiddag. "Ik voel mij genaaid dat de rest hier wel profijt van heeft en ik niet", zegt een van de studenten. Een ander zegt zich 'gewoon enorm genaaid te voelen'. "Vooral omdat we echt een tussengeneratie zijn. Ze hebben erkend dat het een fout was, en dan is het heel raar dat ze die fout niet willen oplossen."

Foto:

Thuis wonen

Veel aanwezige studenten gaven vanmiddag aan dat ze door het leenstelsel andere keuzes hebben moeten maken. Zoals bijvoorbeeld thuis bij de ouders blijven wonen, terwijl ze met een basisbeurs waarschijnlijk op kamers waren gegaan. "Ik heb echt heel erg mijn best gedaan om zo min mogelijk te lenen in de afgelopen jaren. Als ik niet had hoeven lenen, dan was ik nu schuldenvrij geweest. Dat vind ik heel erg zuur."

Meer protesten

De organisatie van het protest sluit niet uit dat er meer acties zullen komen. "We gaan natuurlijk eerst dit protest even afwachten en kijken wat de reactie van het kabinet is", zegt Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. "Maar als je ziet hoe boos de studenten zijn, dan ga ik er vanuit dat er meer acties zullen komen als die compensatie niet beter wordt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]