Ga naar Content

Uitvaart van dakloze troubadour Thomas is allesbehalve eenzaam: "Ik mis hem nu al"

Straatpastor Elly Mulder van maatschappelijke organisatie Stem in de Stad maakt vaak eenzame begrafenissen mee van daklozen. Maar die van Thomas Schröder is de fijne uitzondering op die regel. Zo'n vijftig Zandvoorters vergezelden zijn vrienden op de uitvaart vandaag. 

Zandvoort neemt afscheid van dakloze troubadour Thomas - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

De Zandvoorters die bij de uitvaart van Thomas aanwezig zijn, laten hun emoties de vrije loop. Ze gaan hun troubadour missen. "Zeker in de zomer met zijn gitaartje, dan ga ik hem missen. Ik mis hem nu al", kan een vrouw amper uitbrengen. Of de Zandvoorter die hem vaak zag als hij met de trein thuis kwam: "Dan zat Thomas daar weer te spelen en dan had ik het gevoel 'ik ben weer thuis'." En het afscheid van één van zijn naaste vrienden is hartverscheurend. "Thomas, I love you."

De gemeente Zandvoort had speciaal verzocht om Thomas een graf op de Algemene Begraafplaats in de badplaats te geven. Overleden daklozen in de regio vinden vaak hun laatste rustplaats in Haarlem. Maar Thomas Schröder hoort in Zandvoort. Na vakanties werd de Duitser verliefd op deze plek op aarde, en de Zandvoorters werden verliefd op Thomas, hun straatmuzikant. 

'Elkaar helpen'

Dat hij elke week ook wel in de straten van Haarlem te vinden was, was hem vergeven. De reggaeliedjes in Duits klinkend Engels gezongen, mocht iedereen horen. Dat hem zelfs een kans werd gegund om op een heus podium te zingen afgelopen jaar tijdens de Social Impact Theatertour, was zijn hoogtepunt. 

Afgelopen tijd zagen Zandvoorters Thomas steeds zieker worden. Hulp kwam te laat. De Zandvoortse Marije vond ruim een week geleden onderuit gezakt op zijn vaste plek bij het museum. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Marije zegt tijdens de uitvaart te hopen dat mensen meer naar elkaar om gaan kijken. "Laten we meer onze medemens in de gaten houden en dat we dan helpen. Iedereen kan helpen."

Tekst gaat door na de video

Afscheid van geliefde dakloze troubadour - NH Nieuws / Geja Sikma

Straatpastor Elly Mulder verzorgt namens de Stem in de Stad, die de belangen van de daklozen in de regio behartigt, vaak de uitvaarten voor deze groep mensen. "Het leven op straat is niet makkelijk", weet ze ondertussen. "Het is een aanslag op je leven en dan kan het zomaar dat je veel te jong het leven verliest." Thomas Schröder werd 53 jaar.

Geliefde man

Maar hij heeft in ieder geval liefde gekend van veel Zandvoorters en ook Haarlemmers, concludeert straatpastor Mulder als ze de opkomst ziet. "Een grote groep vrienden uit de dakloze wereld zelf, maar ook heel veel gewone Zandvoorters. Ik vind dat echt heel mooi."

"Soms staan we maar met twee mensen aan het graf en is het een hele eenzame bedoening. Maar dit is duidelijk een heel geliefd man."

'Let's get together en feel allright' klinkt over de Zandvoortse begraafplaats; het nummer Tree Little Birds van Bob Marley, het favoriete nummer van troubadour Thomas. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]