Ga naar Content

Raad stemt voor statushouders in Oldenhove met gemengde bewoning

Het plan om statushouders onder te brengen in voormalig woonzorgcomplex Oldenhove kreeg gisteravond een meerderheid van de stemmen in de Bloemendaalse gemeenteraad. Wel onder voorbehoud dat meteen vanaf het eerste jaar zal worden gestart met gemengde bewoning. In het oorspronkelijke plan van wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn zouden het eerste jaar alleen maar statushouders komen in het pand.

Voormalig woonzorgcomplex Oldenhove in Overveen - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Het was de bedoeling dat het beheer het eerste jaar, van de in totaal tien jaar dat de gemeente het pand gaat huren, in handen zou zijn van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Er zouden dan dat jaar alleen maar statushouders in het pand komen. Maar daar kwam veel kritiek op vanuit de politiek en buurtbewoners. De gemeente houdt de regie in eigen handen en er zal vanaf het begin gekeken worden naar een gemengde woonvorm.

Wachtlijst voor sociale huur

"De verhouding wordt dan twee derde statushouders en één derde gewone woningzoekenden", aldus De Roy van Zuidewijn tijdens de vergadering. "Er is een wachtlijst voor mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Die lijst is onwaarschijnlijk lang, sommige mensen wachten al tien jaar. Daar gaan we naar kijken."

De wethouder wijzigde het plan op het laatste moment in de hoop op een meerderheid in de gemeenteraad. Vlak voor de vergadering maakte ze dit bekend op de radio bij Haarlem105, en dat kwam voor een aantal partijen als een verrassing. "Geef ons de juiste informatie waarop we onze beslissing kunnen baseren", zei Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal.

Ook Rolf Harder van de VVD vond dat de stemming moest worden uitgesteld. "Het is een totaal ander voorstel geworden, dat eerst terug moet naar de commissie voor een zorgvuldige besluitvorming. Het moet opnieuw met de partijen, bewoners en alle andere betrokkenen worden besproken."

Kleine meerderheid

Het plan van de wethouder werd uiteindelijk door tien partijen in de gemeenteraad gesteund, acht partijen stemde tegen. Zij maakte hierbij duidelijk dat ze niet tegenstemmen om de komst van de statushouders, maar om de snelheid waarmee het plan is opgesteld.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]