Ga naar Content

Door brand getroffen autobandenbedrijf draait weer volop: "Het werk is gewoon leuk"

Als Jack de Ruiter in mei vorig jaar vanuit zijn dakraam richting Broek op Langedijk kijkt ziet hij enorme zwarte rookpluimen. Zijn dochter heeft hem wakker gemaakt omdat er brand is in zijn bandenbedrijf. Hij beseft direct dat zijn levenswerk in vlammen opgaat. Hij wil het niet met eigen ogen zien. "Ik weet van banden, als het eenmaal brandt, dan is het klaar." 

"Ik weet van banden, als het eenmaal brandt dan is het klaar!" - NH Nieuws

Nick Horseling is dan net een jaar aan boord als compagnon en stapt na het alarm direct in de auto om de boel te redden, maar beseft al snel dat er helemaal niets meer te redden valt. "Vlammen tot wel 50 meter hoog", zo schat hij de vuurzee in. Terwijl Nick doorrijdt naar de zaak heeft hij in zijn hoofd de knop al omgezet en bedenkt hoe ze verder moeten, want dit is niet het definitieve einde van de bandenhandel. "Ik ben pas 34 jaar!"

De twee nuchtere Westfriezen zitten niet bij de pakken neer en worden aan alle kanten geholpen door vrienden en kennissen die opslagruimte aanbieden en mooie partijen tweedehands banden kunnen regelen, want dat is voorlopig het grootste probleem. De grote voorraad tweedehands banden is namelijk het hart van het bedrijf. Zonder banden geen handel.

Geur van rubber

De verzekering dekt wel de schade aan het pand maar de bandenvoorraad is een ander verhaal. Jack is inmiddels de 60 gepasseerd en de verzekering vraagt daarom of hij nog wel verder wil. 'Ja natuurlijk wil hij verder', daar is geen discussie over mogelijk, want zonder de geur van rubber kan Jack niet leven.

Binnen de kortste keren is er op het industrieterrein in Broek op Langedijk een ander pand gevonden. Het is iets kleiner, maar daar kunnen de mannen mee leven. "Moet ik voortaan iets kritischer kijken bij de inkoop", stelt Jack vast. Bij de pakken neerzitten staat niet in het woordenboek van Jack en Nick. Hoewel Nick dit werk al 20 jaar doet, verveelt het nog niet. "Het werk is gewoon leuk", vertelt hij.

"Niet iedereen kan een nieuwe auto betalen, en dat geldt ook voor banden"

Jack - Autobandenbedrijf

Aanpakken en gewoon doorgaan. Inmiddels rijden de klanten hun auto weer op de brug alsof er nooit iets gebeurd is. Alsof er nooit brand is geweest. Nick haalt razendsnel de banden van de velg en legt er vervolgens een nieuwe omheen. Meestal een goede tweedehands voor een mooie prijs. "Niet iedereen kan een nieuwe auto betalen, en dat geldt ook voor banden", zo leert Jack ons met al zijn ervaring.

In Broek op Langedijk worden weer dagelijks banden gewisseld en Jack gaat nog door tot zijn 70e. Hij durft die leeftijd nauwelijks uit te spreken want de gedachte aan stoppen maakt hem al zenuwachtig. Maar ook met Nick aan het roer blijft het bedrijf gewoon bestaan. Daar kan geen verwoestende brand verandering in brengen.

Lees ook

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]