Ga naar Content

Fietsenbedrijf maakt nieuwe rijwielen met afgedankte frames van leenfietsen

Een rijwiel dat eindeloos opgeknapt en gerepareerd kan worden: in Amsterdam wordt er hard gewerkt aan een compleet circulaire fiets. Dankzij de grote hoeveelheden leenfietsen komen er veel afgedankte frames terecht bij het fietsenbedrijf Roetz, dat hierdoor kan groeien.

Fietsenbedrijf groeit als kool door hergebruiken afgedankte frames van leenfietsen - NH Nieuws

Ook als fietsen na jarenlang intensief gebruik afgedankt worden, is het frame vaak nog redelijk intact.  Het zijn met name de bewegende delen die hard slijten en verder fietsen onmogelijk maken. Goede frames kwamen daarom terecht bij het oud ijzer, totdat zo'n 10 jaar geleden een slimmerik de oude frames opknapte en er weer goede fietsen van maakte. Het was de start van een nieuw fietsenmerk: Roetz!

Groei

Maar een goed idee is nog niet een garantie voor een goedlopend bedrijf. Daarom zijn ze bij de eigenwijze fietsenmaker niet stil blijven zitten. Om een serieuze speler te worden op de fietsenmarkt, moeten er simpelweg meer fietsen verkocht worden. De aantallen moeten omhoog, zonder dat het circulaire gedachtegoed geweld wordt aangedaan en bovendien moet dat doel bereikt worden met het eigen personeel dat in de fietsfabriek opgeleid wordt.

Bedrijfsleider Laurens Nolet ziet kansen bij de leenfietsen die in grote aantallen de stad veroveren. Het hergebruik van deze fietsen zorgt voor grote aantallen dezelfde frames. En dat levert weer grote aantallen identieke nieuwe fietsen op. In het kielzog van de leenfietsen zoals de populaire OV-fiets, groeit Roetz als kool.

Compleet circulair

Maar dat is nog niet genoeg, want achter de schermen wordt hard gewerkt aan een compleet circulaire fiets. Een fiets die telkens opgeknapt en gerepareerd kan worden, en daardoor eindeloos mee kan. En daarmee blijven ook de fietsenmakers van de fabriek de komende jaren verzekerd van een mooie baan.

Lees ook

Pak an doen
Noord- Hollanders zijn slim, innovatief en ondernemend. In het tv-programma Pak an doen kijken we hoe de nuchtere Noord- Hollander het aanpakt. We testen niet en spreken geen oordeel uit. We signaleren, kijken naar verscheidenheid en zoeken opmerkelijke initiatieven op. Wat is het geheim van succesvol zijn? En welke tips hebben ervaren ondernemers voor de beginners?

Tips? Stuur een mail naar [email protected]