Ga naar Content

Gemeente Den Helder nu officieel partner van Sail Den Helder 2023: "Mooi moment"

Vanmiddag ondertekenden de gemeente Den Helder en het bestuur van Sail Den Helder 2023 op Willemsoord officieel een partnerovereenkomst. Over anderhalf jaar zal de stad de startplaats worden voor de Tall Ships Races. Van 29 juni tot en met 2 juli zal de hele regio in het teken staan van het grootste evenement boven het Noordzeekanaal.

Foto: NH Nieuws

"Dit is een mooi moment voor Den Helder", zegt wethouder Kees Visser bij de bijeenkomst in de Medemblikkerloods op Willemsoord. "We zijn in Antwerpen geweest om het bidbook aan te bieden om het evenement in 2023 naar de stad te halen. Mooi dat we ook de startplaats zijn van de Tall Ships Races", die gaan op 2 juli van start. Jongeren uit de regio kunnen dan ook aan boord stappen. Het betrekken van de jongeren bij het evenement is een belangrijke voorwaarde geweest.

"Sail is ook een leermoment", zegt wethouder Pieter Kos daarover. "Voor leerlingen die bijvoorbeeld in de horeca willen werken of de beveiliging of een rol willen gaan spelen in de energietransitie". Directeur Hans van Beekum van scholengemeenschap Scholen aan Zee onderstreept dat verhaal. "Wij willen als school de verbinding zoeken met de stad. Vorige keer was Sail voor ons de kers op de taart en hebben we honderden vrijwilligers kunnen leveren."

Mini Botter

Bij het officiële moment kwamen leerlingen van de school naar voren voor een symbolische handeling. Zij plaatsten een plaat hout op de basis van wat een Mini Botter moet worden. Onder leiding van Bert van Baar van de Botenbouwschool gaan zij het scheepje zelf in elkaar zetten. Ze hopen haar natuurlijk rond de start van Sail volgend jaar te water te laten.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Arian Minderhoud, voorzitter van Stichting Sail Den Helder, hoopt dat de jongeren ook deze editie weer volop mee gaan helpen: "Het wordt een groots maritiem feest. Met thema's zoals duurzaamheid en energietransitie. Jongeren worden betrokken bij de voorbereiding van het evenement, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, social media. Maar ook bij de uitvoering van Sail in de hospitality of bijvoorbeeld de beveiliging."

Niet alleen Den Helder, maar de hele regio doet mee. "Ook Hollands Kroon en Texel zullen hun inbreng hebben bij Sail Den Helder", zegt Wethouder Kees Visser daarover. "En ook de provincie is een belangrijke sponsor. Maar...", vervolgt hij met een lach, "Den Helder betaalt het meeste. Wij zijn dus de hoofdsponsor."

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]