Ga naar Content

Deze Noord-Hollanders komen in actie bij de Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen zijn officieel van start gegaan. Irene Schouten strijdt op vier onderdelen voor goud. Daarnaast zijn er ook twee andere langebaanschaatsers, een bobsleeër en een skiër met wortels in Noord-Holland afgereisd naar Peking. Het gaat om Maarten Meiners, Merijn Scheperkamp, Ivo de Bruin en Cornelius Kersten, die uitkomt voor Groot-Brittannië.

Irene Schouten (r) met haar coach Jillert Anema - Foto: Orange Pictures

Alle ogen zijn gericht op Schouten. Volgens haar jeugdcoach, Thea Bervoets, zou ze op de spelen wel drie of vier medailles kunnen winnen. De Hoogkarspelse zal in China op vijf verschillende dagen in actie komen voor Nederland. Bij de vorige Winterspelen, in Pyeongchang, won ze brons bij het onderdeel massastart. Ook werd ze meerdere keren wereldkampioen, onder andere bij de massastart en de 5.000 meter. 

Schouten is niet de enige Noord-Hollandse schaatser die uitkomt voor Nederland. Ook Merijn Scheperkamp uit Hilversum komt voor het eerst in actie op de Olympische Winterspelen. De 21-jarige deed eerder al mee aan de Jeugd Olympische Spelen, waar hij een bronzen medaille behaalde. Op 12 februari rijdt Scheperkamp de 500 meter.

Er doen niet alleen Noord-Hollandse schaatsers mee. Maarten Meiners uit Naarden is alpineskiër, gespecialiseerd in de reuzenslalom. Zijn wedstrijd is op 13 februari. De Uithoornse Ivo de Bruin komt op 19 en 20 februari uit in de viermansbob.

'Nederbrits'

Cornelius Kersten is een vreemde eend in de bijt. Kersten is namelijk geboren in Heemstede, schaatste zijn hele jeugd op de ijsbaan in Haarlem, maar komt op de Winterspelen uit voor Groot-Brittannië.

Helaas lukte het de 'Nederbritse' schaatser niet om een plek te veroveren in het team van Oranje. Omdat zijn moeder uit Engeland komt, heeft hij een dubbel paspoort en komt hij nu uit voor Groot-Brittannië.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.