Ga naar Content

'Haga Lyceum hoopt via rechter publicatie van kritisch rapport te voorkomen'

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Nieuw-West overweegt om via de rechter een nog ongepubliceerd inspectierapport met het oordeel 'zeer zwak' te voorkomen. Komende maandag zal het rapport van de Onderwijsinspectie verschijnen. Het Haga Lyceum krijgt een jaar om verbeteringen door te voeren. Lukt dat niet, dan gaat de geldkraan vanuit Den Haag langzaam dicht.

Foto:

Dat meldt het NRC op basis van meerdere bronnen rond de islamitische school.

De Inspectie van het Onderwijs zou de islamitische school in Amsterdam Nieuw-West als 'zeer zwak' hebben beoordeeld. Met zo'n beoordeling heeft de school een jaar om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Als dat niet lukt, kan de minister van Onderwijs de financiering stoppen. De school zou dan geleidelijk minder geld krijgen en uiteindelijk, als verbeteringen uitblijven, moeten sluiten.

Uit de resultaten van het kritische inspectierapport zou staan dat de school op drie gebieden onvoldoende scoort: onderwijsproces, schoolklimaat en kwaliteitszorg. Nieuwe scholen die op twee of meer belangrijke punten voor de leerlingen tekortschieten, kunnen de beoordeling 'zeer zwak' krijgen. 

Rechtszaak

De schoolleiding hoopt de publicatie van het rapport, dat voor komende maandag gepland staat, via de rechter tegen te houden. De leiding van het Haga Lyceum vindt volgens de krant dat de inspectie ook bij een jonge school de onderwijsresultaten zwaar moeten laten meewegen. De zestien leerlingen die een aantal maanden geleden examen hebben gedaan, zijn allen geslaagd. Om die reden vindt de leiding dat de school meer tijd verdient om zich ook op andere punten te kunnen bewijzen. In een reactie op het NRC zegt de inspectie de rechtszaak van de school "met vertrouwen" tegemoet te zien.

Jarenlange onrust op het Haga Lyceum

De islamitische school in Amsterdam Nieuw-West ligt al lang in de clinch met de overheid. De opening van de school werd jaren geblokkeerd, maar toch kwam de school er in 2017. Bijna twee jaar later, in maart 2019, stuurde burgemeester Halsema een brief aan de gemeenteraad waarin stond dat er "richtinggevende personen" op de school actief zijn, die eerder banden zouden hebben met een terroristische organisatie. Ook zou het bestuur de Onderwijsinspectie hebben gedwarsboomd, waardoor fatsoenlijke controle van de school onmogelijk was.

Uit een eerste rapport van de Onderwijsinspectie uit 2019 bleek dat het onderwijs op de school op alle onderzochte onderdelen van voldoende kwaliteit is en het financieel beheer op orde. Het tweede rapport uit dat jaar was een stuk minder positief; het onderwijsaanbod was onvoldoende en het handelen van het bestuur is "schadelijk voor de school en de leerlingen".

Ook werd het bestuur zelfverrijking en belangenverstrengeling verweten. Maar, in dit rapport stond ook dat er géén aanwijzingen zijn gevonden dat het onderwijs in strijd is met basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Ook heerst er geen klimaat dat gericht is op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving. De eerdere signalen van de AIVD werden dus niet bevestigd door de Inspectie.

Ook het verloop van de nieuwe schoolleiders is groot. In oktober 2019 stapte Rasit Bal af.  Oud-stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud werd zijn opvolger als bestuurder. Hij moest de school in rustiger vaarwater krijgen. Na nog geen jaar vertrok ook hij bij het Haga Lyceum.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]