Ga naar Content

Piepjong en kandidaat-raadslid: deze jongeren voelen zich geroepen door lokale politiek

Tieners en twintigers die de gemeenteraad in willen; wat bezielt ze om zich kandidaat te stellen, straks taaie stukken te moeten lezen en met veertigers, vijftigers en zestigers in discussie te gaan over lokale zaken? NH Nieuws belde met drie piepjonge kandidaten in  Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort en het blijkt dat ze zich, misschien wel meer dan ooit, geroepen voelen om iets aan de problemen te doen waar ze zelf mee te maken hebben. 

Foto: NH

Haarlem

Bowien Wegman is 24 jaar en staat op de 10e plek als kandidaat voor de PvdA in Haarlem. Ze studeert communicatiewetenschappen aan de UVA en zit in haar derde jaar. Het plan is om haar bachelor dit jaar af te ronden en ze twijfelt nog over doorstuderen.

Door de woningnood voelt ze zich opgejaagd om te gaan werken om zo aan een toekomstperspectief te werken. "De huizenprijzen zijn nu al zo hoog, hoe hoog zullen die wel niet zijn als ik nog een paar jaar doorstudeer? Ik kan nu onmogelijk iets sparen en het is zo uitzichtloos."

Precies de problemen die ze zelf ervaart rondom het vinden van een betaalbare woning, drijft haar richting de politiek. "Ik heb politiek altijd wel interessant gevonden. Ik zat al eerder bij de jongerenclub van de PvdA. En de problemen die er op dit moment zijn, zijn juist voor jongeren heel groot. Die moeten een stem krijgen in de politiek en daarom wil ik die politiek in.

Wegman wil in Haarlem vooral inzetten op het bijbouwen van woningen. Zo'n tienduizend in de komende vier jaar. Het nieuws van afgelopen week dat er in het oude V&D-pand luxe appartementen komen, vindt ze teleurstellend. "Zo los je het probleem niet op."

Bloemendaal

Friso le Poole uit Bloemendaal is pas 15 jaar en staat als kandidaat voor D66 in Bloemendaal op de lijst en wel op de 4e plek. "Ik ben een soort van half gevraagd. Het werd me aangeboden." Lang hoefde de scholier hier niet over na te denken. De politiek gaat over zijn toekomst. "Ik vind het belangrijk en ik snap ook wel dat raadslid niet voor iedereen van mijn leeftijd is weggelegd." Hij stond aanvankelijk op de 7e plek en is dankzij de leden van D66 doorgeschoven naar een 4e plek. 

"We moeten meer in gesprek met jeugdraden, want de stem van jongeren is nu niet goed vertegenwoordigd"

Friso le Poole, kandidaat voor d66

Hij wil vooral aandacht voor klimaat en duinbehoud in zijn gemeente. "We moeten gewoon geen gekke dingen gaan bouwen op het strand bijvoorbeeld. Bloemendaal is de groenste gemeente van Nederland en daar moeten we goed mee omgaan om dat te behouden."

Daarnaast wil hij meer jongerenrepresentatie in de lokale politiek. "We moeten meer in gesprek met jeugdraden, want de stem van jongeren is nu niet goed vertegenwoordigd." En als laatste wil hij een open bestuurscultuur creëren en daar heeft hij ook al ideeën voor. "Er moet gewoon één duidelijke plek komen waar mensen informatie kunnen vinden over wat er besproken en besloten wordt in de Bloemendaalse politiek."

Zandvoort

Mirko Gerrits, student bedrijfskunde uit Zandvoort is 20 jaar en lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Zandvoort Echt Een (ZEE). Gerrits ziet in het dagelijks leven dat leeftijdsgenoten van het pad af raken en dat zette hem aan het denken. "Ik zie ze extreme gedachtes krijgen en ik denk er dan aan hoe je dat tegen kunt gaan", zo vertelt hij.  Door zijn deelname aan de politiek hoopt hij bij te kunnen dragen aan positieve veranderingen. Hoewel zijn partij niet uitsluitend gericht is op jongeren en problemen waar jongeren mee te maken hebben. "Wij zijn er voor iedereen, jong en oud", zo vertelt hij. "Ik wil me vooral gaan inzetten voor het verbeteren van de bestuurskracht."

"Als burgers mogen meedenken, moet je ze ook iets durven toevertrouwen"

Mirko gerrits, lijsttrekker Zandvoort echt EEn

Gerrits ziet dat burgers wel mogen participeren, maar vindt dat er te weinig van wordt meegenomen in de uiteindelijke besluitvorming. "Ik zie te vaak een 'regentencultuur' en dat wil ik graag veranderen. Als burgers mogen meedenken, moet je ze ook iets durven toevertrouwen."

Politieke ambities?

Bang voor taaie dossiers zijn de ambitieuze jongeren niet. Zo is Bowien Wegman met haar studie aan de universiteit wel wat gewend. "Ik lees nu ook veel onderzoeken op communicatiegebied en dat vind ik ook leuk", lacht ze. Komende weken is ze actief betrokken bij het campagne voeren voor haar partij.

"Het is allemaal best spannend. Hopelijk red ik het tot de gemeenteraad en kan ik op zijn minst als schaduwraadslid aan de slag." Wegman heeft sowieso wel politieke ambities en ziet zichzelf in de toekomst misschien wel als wethouder aan het werk gaan. 

Friso le Poole kijkt uit naar de discussies in de raad. "Ik hou van debatteren en ben daar vrij goed in." Het maakt hem ook niet uit of hij in debat gaat met mensen die drie of vier keer zo oud zijn. "Als ze maar met goede argumenten komen."

Een toekomst in de politiek ziet hij nog niet direct voor zich, maar sluit hij ook niet uit. Hij heeft ook interesse in techniek zoals coderen en zou ook zomaar een studie in die richting kunnen kiezen. Voor nu heeft hij vooral zin in de gemeenteraadsverkiezingen en de aanloop daarnaartoe. "Het worden spannende weken."

Mirko Gerrits is al sinds zijn twaalfde met politiek bezig en ziet helemaal niet op tegen de dikke dossiers. "Ik vind het echt heel leuk om me in een document van honderd pagina's te verdiepen." Hij hoopt vooral zijn doelen te bereiken en of dat in de toekomst in de politiek zal zijn of in het bedrijfsleven, dat laat hij nog open. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]