Ga naar Content

Na één maand al politieke rel in Dijk en Waard: "slinkse zetelrover"

De gemeenteraad in Dijk en Waard is nog maar enkele weken aan de slag, en nu al splitst een raadslid zich af. Jan van der Starre is uit de fractie van Senioren Dijk en Waard gestapt. Hij gaat verder als eenmansfractie, onder de vlag van Authentiek Dijk en Waard. Senioren Dijk en Waard spreekt van een 'slinkse zetelrover'.

Foto: Gemeente Dijk en Waard

Fractievoorzitter Joke van Ruitenbeek laat aan mediapartner Dijk en Waard Centraal weten dat er de afgelopen drie weken niets is voorgevallen waardoor er een breuk tussen Van der Starre en de fractie kon zijn ontstaan. Jan van der Starre denkt daar anders over, en laat weten dat een mail aan zijn broer André met zijn keuze te maken heeft. Wat daar dan in heeft gestaan, wilde hij niet zeggen. 

Op de website van Senioren Dijk en Waard staat: "Recentelijk werd duidelijk dat Jan van der Starre achter de schermen de campagne voerde voor de partij van zijn broer, terwijl hij tegelijkertijd officieel campagneleider voor de Senioren was." Volgens de partij deed André van der Starre bovendien mee aan de verkiezingen met het doel hen dwars te zitten.

Eigen zetel

Nu wordt Jan van der Starre raadslid voor Authentiek Dijk en Waard, de partij van zijn broer die te weinig stemmen haalde voor een eigen zetel. Broer André was die partij gestart nadat hij een onverkiesbare elfde plek kreeg bij Senioren Dijk en Waard.

Jan van der Starre: "Er gebeurden dingen in de partij waar ik me echt niet meer mee kon vereenzelvigen, er is bij mij iets geknapt. Ik heb de partij ooit opgericht en er de afgelopen jaren ziel en zaligheid ingestopt. Maar de emmer is vol gedruppeld en overstroomd". 

'Rotte appels'

Senioren Dijk en Waard is slecht te spreken over het verlies van een raadszetel: "Maar aan de andere kant overheerst het gevoel van opluchting nu de rotte appels uit de partij zijn. De partij slaat deze zwarte bladzijde om en gaat nu met louter positief ingestelde mensen verder om inhoud te geven aan hun raadswerk".

Het verlies van een raadszetel heeft geen gevolgen voor de nieuwe coalitie die de gemeente Dijk en Waard bestuurt. Die kon rekenen op de steun van 22 raadsleden, en met het verlies van een raadszetel is er nog steeds een meerderheid van 21 van de 37 raadszetels.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]