Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Coldcaseteam heropent zaak rond 'rompmysterie' in het IJ

29 januari 2022, 07.42 uur · Aangepast 29 januari 2022, 09.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het is één van de grootste coldcasemysteries van de politie, de vondst van een romp in het IJ in 2013. Morgen is het precies negen jaar geleden. Het coldcaseteam van de politie heeft het onderzoek inmiddels weer geopend.

Mark Langedijk

Dat meldt De Telegraaf. Op 30 januari 2013 zag een voorbijganger een pakket met een stuk plastic eromheen dobberen in het IJ aan de Van Riemsdijkweg in Noord, in de buurt van de NDSM-werf. De politie werd gewaarschuwd en haalde het pakket uit het water. Eenmaal uit het water bleek het om de romp van een man te gaan, gewikkeld in blauw plastic. 

Na de vondst van de romp werd een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgezet om onderzoek te doen. Het team probeerde de identiteit van de man aan wie de romp toebehoorde vast te stellen, maar dat is nooit gelukt. Wel was duidelijk dat het ging om iemand uit Noord- of Oost-Europa en dat de man door geweld om het leven kwam. Of er nu vorderingen zijn gemaakt kan de politie niet zeggen.

"We heropenen het onderzoek en zijn vooral op zoek naar getuigen en mensen die meer weten. Er is nooit iemand die zich heeft gemeld over de vermissing, die wij kunnen koppelen aan de moord", zegt teamleider Ercan Turan tegen de krant. 

De romp van de onbekende man werd twee maanden later, op 11 april 2013, begraven in een 'algemeen graf' op begraafplaats Sint Barbara in West. Dichter Jannah Loontjens schreef toen een gedicht voor de onbekende man. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]