Ga naar Content

'Oplossing gevonden voor onveilige spoorwegovergangen in Heiloo'

ProRail, gemeente Heiloo en Natuurmonumenten zijn samen tot een oplossing gekomen, die de onbewaakte spoorwegovergangen op landgoed Nijenburg in Heiloo veiliger moeten maken. Hierbij verdwijnt de spoorovergang op de Westerweg en krijgen de andere twee overwegen in het Heilooërbos een andere vorm. 

Foto: Natuurmonumenten

Het gaat hier om drie onbewaakte spoorwegovergangen waarbij er geen spoorbomen naar benden draaien. Deze liggen op het landgoed Nijenburg, tussen Heiloo en Alkmaar, dat eigendom is van Natuurmonumenten. ProRail wil de onbeveiligde spoorwegovergangen in het hele land opheffen omdat deze voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Dinsdag besloot het college van burgemeester en wethouders van Heiloo om deze oplossing verder uit te werken. Hiervoor is de raad om onderzoeksbudget gevraagd. 

Tunnels

De oplossing van de drie partijen ziet er als volgt uit: het is de bedoeling dat de overgang aan de Westerweg - waar bewoners en bezoekers van boerderij Cranenbroek gebruik van maken - wordt opgeheven. Bij de overgang Stetlaan-Kraaienlaan zal - wanneer het plan wordt goedgekeurd - een voetgangerstunnel of –brug komen.

De overgang bij de Kuillaan en de Westerweg moet een tunnel worden voor voetgangers én fietsers. Aan de westkant van deze overweg zal een nieuwe verbinding komen door de weilanden, richting de Hoevervaart. Naast fietsers en voetgangers, gebruiken ook de bewoners en ondernemers die aan de westzijde van het spoor zijn gevestigd deze verbinding om hun woning of bedrijf te bereiken.

Tekst gaat verder onder kaart:

Zo moet het eruit gaan zien - Foto: Aangeleverde foto

Wie betaalt wat?

Ook hebben de partijen afspraken gemaakt over wie wat gaat doen en hoe de kosten worden verdeeld. Het omvormen van de bestaande overwegen tot een tunnel of brug werkt ProRail verder uit en betaalt de rekening.  

Gemeente Heiloo en Natuurmonumenten werken de plannen uit voor de woningen en bedrijven aan de westzijde van het spoor. De gemeente neemt hiervoor de kosten voor haar rekening. Met provincie Noord-Holland zijn gesprekken gevoerd over mogelijke subsidiebijdragen aan de fietsverbinding en -tunnel. 

'Mes snijdt aan twee kanten'

Wethouder Rob Opdam zegt 'erg blij te zijn' dat er een oplossing is gevonden waarin de belangen van de gemeente, ProRail en Natuurmonumenten samen komen. Volgens hem snijdt het mes voor Heiloo aan twee kanten. Niet alleen wordt de veiligheid voor fietsers en wandelaars verbetert, ook zou het een enorme impuls geven aan recreatieve mogelijkheden rond Heiloo. "Zowel de beide tunnels als de nieuwe verbinding naar de Hoevervaart (en in het verlengde daarvan naar Bergen) vormen daarin voor ons belangrijke schakels", aldus de wethouder.

Eerder vertelden omwonenden aan NH Nieuws dat zij juist liever geen bewaakte spoorwegovergang willen:

Omwonenden vinden spoorwegovergang Heiloo veilig - NHNieuws/ Anne Klijnstra

De raad beslist op 28 februari over het al dan niet verstrekken van onderzoeksbudget. Het college, ProRail en Natuurmonumenten verwachten dat het werk in 2023 en 2024 zal worden uitgevoerd.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]