Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Verhit debat over paarden in Stopera: "Ik zou nu ook liever door het bos rennen"

27 januari 2022, 22.15 uur · Aangepast 27 januari 2022, 22.31 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Een voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren over het stoppen van subsidies aan evenementen met dieren heeft gisternacht tot een verhit debat geleid in de Stopera.

Beide partijen richtten hun pijlen met name op het paardensportevenement Jumping Amsterdam in de Rai. Volgens raadsleden Jenneke van Pijpen (GroenLinks) en Anke Bakker (Partij voor de Dieren) hebben sportpaarden vaak pijn en verwondingen. Ze riepen het stadsbestuur op 'te onderzoeken of en hoe subsidieverlening aan evenementen met dieren kan worden uitgesloten in de daartoe bestemde regelingen'.

Quote

"Wil GroenLinks ook het paard van Sinterklaas verbieden?"

diederik boomsma, cda

CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma vond het een vreemd voorstel. "Wil GroenLinks ook het paard van Sinterklaas verbieden?", vroeg hij zich tijdens de gemeenteraadsvergadering, rond 00.45 uur, af. Dat ontkende Van Pijpen eerst, maar na doorvragen gaf ze aan dat het 'wel een gevolg zou kunnen zijn' van de motie. 

"Paarden vinden het alleen maar leuk om lekker op pad te gaan", vond Boomsma. "En dat geldt ook voor de paardensport en Jumping Amsterdam. Lekker springen. Ik vind het nogal een veronderstelling om te doen alsof die paarden daar ontzettend onder lijden allemaal. Ja, natuurlijk gedrag, zoveel mogelijk. Wij mensen hebben ook niet altijd ons natuurlijk gedrag. Voor mij is het misschien ook geen natuurlijk gedrag om de hele avond in deze zaal te zitten. Ik zou nu ook liever door het bos gaan rennen."

Quote

"In de staart van het debat is er plotseling emotie"

femke halsema, voorzitter gemeenteraad

Halsema, die als voorzitter de gemeenteraadsvergadering in goede banen moest leiden, constateerde dat er 'in de staart van het debat' plotseling emotie was. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) benadrukte daarna dat Jumping Amsterdam al zestig jaar plaatsvindt in de stad en zei dat de organisatie al moet voldoen aan bepaalde eisen voor het dierenwelzijn. Een dierenarts bekijkt of de paarden goed verzorgd worden.

Uiteindelijk is het voorstel ingetrokken. In een reactie aan De Telegraaf heeft Halsema laten weten dat het paard bij de Sinterklaasintocht in ieder geval niet verdwijnt. "Zolang ik burgemeester ben, zit de Sint in Amsterdam op een paard.”

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]