Ga naar Content

Provincie neemt juridische stappen als gemeente Bergen bouwplannen Egmond doorzet

De provincie Noord-Holland heeft aangekondigd juridische stappen te zetten als gemeente Bergen het ontwerpbestemmingsplan doorzet voor tweehonderd nieuwe woningen bij Egmond aan den Hoef en honderdvijftig woningen bij Egmond-Binnen Zuid. In december 2020 drong de provincie erop aan dat de gemeente de procedure zou stopzetten, maar zonder succes. 

Afbeelding ter illustratie - Foto:

De provincie wil juridische stappen nemen als de gemeente het bestemmingsplan volgende week vaststelt. De gemeente heeft vanavond een extra vergadering van de Algemene Raadscommissie gepland over dit onderwerp. 

Met spoed in procedure gebracht

Volgens de provincie lijkt het erop dat de schets van een ontwerpplan voor de woningen puur ter inzage is gelegd om niet getoetst te hoeven worden aan de provinciale Omgevingsverordening, die kort na het indienen  van de woningbouwplannen in werking trad.

In die Omgevingsverordening vallen alle drie de locaties onder bijzonder provinciaal landschap (BPL). Dat zou nieuwe (grootschalige) stedelijke ontwikkelingen blokkeren, meldt mediapartner Duinstreek Centraal. Gemeente Bergen heeft onlangs toegegeven dat dit de aanleiding was om het plan met grote spoed in procedure te brengen.

Lees ook

Het gaat om het bestemmingsplan dat met de naam Veegplan in procedure werd gebracht. Dat is inmiddels door de gemeente Bergen omgedoopt tot 'Bestemmingsplan Dorp en Duin 2022'.

De eerste naam was volgens de provincie misleidend omdat het gaat om drie grotere woningbouwlocaties, die elk een nieuwe stedelijke ontwikkeling betreffen: "De gekozen naam dekt niet de lading van het ontwerpbestemmingsplan. Daarmee bestaat het risico dat belanghebbenden op het verkeerde been worden gezet en mogelijk ten onrechte geen aanleiding zien om een zienswijze tegen het plan in te dienen", schreef de provincie al in december 2020.

Onjuist proces

De provincie schrijft in een brief aan de gemeente - met als onderwerp 'vooraankondiging juridische vervolgstappen' - dat Bergen eerder is gevraagd de bestemmingsplanprocedure te beëindigen en een nieuw ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

Volgens de provincie toont 'de aanzienlijke wijzigingen en aangevulde onderbouwing' - bestaande uit 31 bijlagen - aan dat 'een ieder de kans is ontnomen om inhoudelijk te reageren op het ontwerpplan'. "Het bevestigt het beeld dat het plan destijds puur ter inzage is gelegd om, in uw woorden, de locaties vrij te stellen van BPL", aldus de provincie.

'Regelgeving wordt misbruikt'

De provincie is ook teleurgesteld in de gemeente Bergen omdat een overgangsregeling voor de nieuwe provinciale regelgeving op deze manier zou worden misbruikt. Een woordvoerder van gedeputeerde Cees Loggen (VVD) laat weten dat de provincie de bespreking in de gemeenteraad op de voet volgt.

De uitkomst daarvan is volgens hem bepalend voor de vervolgstappen: "Als de gemeenteraad dit bestemmingsplan vaststelt, kunnen we een reactieve aanwijzing geven of we kunnen in beroep gaan bij de Raad van State. Beide procedures hebben voor- en nadelen. We lopen nog niet vooruit welke procedure we zullen volgen, maar juridische stappen volgen zeker als het bestemmingsplan zou worden vastgesteld door de raad van Bergen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]