Ga naar Content

Drukte bij dierenambulance door besmettelijke vogelgriep: "Hele dag aan 't schoonmaken"

Witte pakken, handschoenen aan, mondkap op en heel veel desinfecteren. Dat is voor de chauffeurs van Dierenambulance Gooi en Vechtstreek tegenwoordig dagelijkse kost. Een behoorlijk tijdrovende klus in deze voor hen drukke tijden vanwege de zeer besmettelijke vogelgriep.

Paul Onkenhout van Dierenambulance Gooi en Vechtstreek in zijn huidige werkoutfit - Foto: NH Nieuws / Sjoerd Hilarius

Beter goed voorbereid dan te laat moeten anticiperen. Dat houdt in dat de chauffeurs van de in Hilversum gevestigde dierenambulance al helemaal 'in stijl' zijn gekleed voordat er überhaupt een melding is binnengekomen. Het witte, ietwat strakke pak is aan en dat geldt ook voor de handschoenen. "Voor ons chauffeurs is dit wel de standaardregel", zegt Paul Onkenhout tegen NH Radioverslaggever Sjoerd Hilarius.

Ontsmetten

Daar blijft het niet bij, want naast deze kledingvoorschriften is het de hele dag boenen geblazen. "En nu gaan we voor de zekerheid eerst de boel nog ontsmetten, zodat we zeker weten dat wij niets meenemen. En ja, daar gaat heel veel tijd inzitten. Wij zijn de hele dag aan het desinfecteren en schoonmaken", aldus de chauffeur voordat hij de ambulance onder handen neemt. 

Deze verplichte werkwijze slurpt veel meer tijd op dan in normale tijden. "Normaal doen we zo'n rit voor een vogeltje in een kwartiertje en nu ben je drie kwartier bezig", geeft Onkenhout als voorbeeld. 

"Onze mensen hebben die spullen nodig en die zijn niet gratis"

Dierenambulance-chauffeur Paul onkenhout

Sinds de vogelgriep is uitgebroken, heeft de Gooise dierenambulance het beduidend drukker. "Normaal is dit een rustige periode maar gisteren hadden we bijvoorbeeld vier of meldingen en dan heb ik nog niet eens gekeken wat er 's avonds allemaal gedaan is."

Evenwicht kwijt

Volgens Onkenhout gaat het overigens vooral om meldingen van ganzen. Alsof ze zwaarbeschonken zijn, lopen rond. De chauffeur vertelt dat het lijkt alsof ze ieder gevoel van evenwicht kwijt zijn. Ze draaien en vallen om. De dierenambulance neemt ze mee naar het vogelasiel in Naarden, waar de ganzen behandeld worden. 

Naast meer werk lopen de kosten ook flink op. Na iedere rit moeten de chauffeurs bijvoorbeeld een nieuw pak aan doen en ook de wagen weer ontsmetten. Die witte hygiënsiche overalls, handschoenen en desinfectiemiddelen komen allemaal voor rekening van de dierenorganisatie zelf. 

"Dat loopt best wel vlot op. We rijden normaal met twee auto's en voor al die mensen zijn die spullen nodig en die zijn niet gratis", benadrukt de dierenambulance-chauffeur. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]