Ga naar Content
Amsterdam

Per direct verbod op nieuwe 'darkstores' voor flitsbezorging in Amsterdam

27 januari 2022, 11.55 uur · Aangepast 2 februari 2022, 17.55 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft gisteravond ingestemd met het voorstel van het college om per direct de vestiging van nieuwe 'darkstores' voor flitsbezorging te bevriezen. Dat zijn verkooppunten die zich uitsluitend richten op online winkelen. 

De bevoorrading van die darkstores en het ophalen van de boodschappen door de koeriers zorgt voor drukte en geluids- en verkeerhinder. Dit levert overlast op voor buurtbewoners, die de afgelopen tijd op meerdere plekken protesteerden tegen deze 'winkels'. Het voorstel betekent dat er voorlopig en per direct geen nieuwe darkstores bij komen.

De gemeente wil het komende jaar gaan bepalen in hoeverre en onder welke voorwaarden een flitsbezorgdienst vanuit een darkstore op een bepaalde plek kan worden gevestigd. Tot die tijd komen er dus geen nieuwe bij. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die deze stap zet.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling & Duurzaamheid): “Met de snelle groei van flitsbezorging vanuit darkstores is ook het aantal klachten toegenomen: klachten over geblokkeerde stoepen, over het straatbeeld, over verkeersveiligheid of nachtelijke geluidsoverlast. Het college drukt met dit besluit op pauze voordat de toename van darkstores voor flitsbezorging uit de hand loopt."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]