Ga naar Content

Bernt Schneiders wordt voorzitter Floriade

Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, is de nieuwe voorzitter van de Floriade in Almere. Hij volgt daarmee Eric van der Burg op, die naar Den Haag vertrokken is om staatssecretaris van Asiel en Migratie te worden. 

Voorzitter Bernt Schneiders van Bevrijdingspop - Foto: NH Nieuws

Schneiders was tien jaar lang burgemeester van de Spaarnestad, van 2006 tot 2016. Ook was hij enige tijd tegelijkertijd burgemeester van Bloemendaal. Inmiddels is hij onder meer directeur van het VSB Fonds, president-commissaris van waterbedrijf PWN en voorzitter van de raad van toezicht van het Spaarne Gasthuis. 

De Floriade is de wereldtuinbouwtentoonstelling en wordt elke tien jaar door een Nederlandse stad georganiseerd. In 2022 is dat Almere. 

Haarlemse oorsprong

De Floriade kent haar oorsprong in de regio Haarlem. De eerste editie werd in 1910 georganiseerd in de Haarlemmerhout. Daarna, in 1925, 1935 en 1953, was het evenement te vinden in Heemstede, in het huidige wandelbos Groenendaal. Nog steeds zijn daar (bloem)sporen te vinden van de tentoonstelling.

tekst loopt door onder de foto

De Floriade in Heemstede in 1935 - Foto: Noordhollands Archief

In de jaren daarna werden de floriades steeds groter en groter. Parken worden voor de tentoonstellingen uit de grond gestamd of grotendeels verbouwd. Zo werd de Euromast in Rotterdam speciaal voor de Floriade in 1960 gebouwd. 

In 2002 deed het evenement opnieuw de regio aan. Hiervoor werd het Haarlemmermeerse Bos voor miljoenen verbouwd. De grote groene piramide, de Big Spotters Hill, en bijvoorbeeld de Expohal herinneren hier nog aan. 

Big Spotters Hill op de Floriade in de Haarlemmermeer - Foto: Noordhollands Archief

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie