Ga naar Content

Feeststemming in horeca en musea: "Ik verwacht een zeer gezellige middag"

Een biertje drinken in de kroeg, een filmpje pakken, naar de voorstelling of even ontbijten buiten de deur: vanaf vandaag mag het allemaal weer. "Om half acht zaten we er al", zegt een ontbijtende vrouw in het Amsterdamse restaurant Vinnies met een lach op haar gezicht. 

Team van Vinnies in Scheldestraat, Amsterdam - Foto: NH Nieuws/Sjoerd Hilarius

"We hadden het er maandag gelijk over: wanneer we mogen, spreken we hier gelijk om half acht af", vertelt een vrolijke dame aan NH Nieuws. "Het is heel gek dat je gewend raakt aan dat het allemaal niet kan. Maar nu het allemaal weer mag, dan gaan we ook meteen terug naar 'normaal normaal'." 

Op de Grote Markt in Haarlem worden twee gasten vanochtend aangenaam verrast. "Wij liepen door de stad en wilde een take-away koffietje halen uit gewoonte. Toen beseften we ons dat we sinds vandaag natuurlijk weer lekker bediend kunnen worden", lacht één van hen. 

Regels in de kroeg

Ook in Café Thijssen in Amsterdam is het vroeg in de ochtend al een drukte van jewelste. Het personeel is  nog druk met het treffen van voorbereidingen. Snijden en koken; al het voorwerk in de keuken wordt opgepakt. "Het is ineens allemaal heel snel gegaan", vertelt Zonne van de bediening.

"Ik weet niet zeker of ik verplicht een mondkapje op moet"

Zonne - café thijssen

Hoewel de kroegen weer open mogen, hebben ze zich nog steeds te houden aan enkele regels. Zonne vindt die regels over het algemeen vrij duidelijk: tafels uit elkaar, qr-code scannen bij binnenkomst en vaste zitplaatsen. De regels in de cafés zijn immers hetzelfde als voor de lockdown.

Alleen het gebruik van een mondkapje zorgt voor verwarring. "Ik weet niet of ik die verplicht op moet", aarzelt Zonne. "Het is een advies", zegt Edwin Kat van Proeflokaal Boom in Alkmaar. De café-eigenaar vindt alle regels duidelijk. Zo is een booster nog niet verplicht en is reserveren ook geen vereiste. "Je kan het nalezen op de website van Rijksoverheid", legt hij uit. 

Tekst gaat verder onder de foto's

Stap in de goede richting

Kat deed vorige week nog mee aan een actie van Koninklijke Horeca Nederland en eiste een heropening. Dat zijn kroeg nu open is, stemt hem én zijn personeel gelukkig. "Horeca stroomt door je bloed", vertelt medewerker Vanessa van der Vliet vrolijk. "Momenteel is het nog rustig, maar ik verwacht een zeer gezellige middag."

Kat noemt de heropening van de horeca 'een goed begin'. "Je wil altijd meer", benadrukt Kat. "Mijn collega's van de nachtzaken schieten hier niets mee op. Voor hen vind ik dat erg sneu. Voor mezelf ben ik blij zoals de versoepelingen nu zijn. Dat we tot 22.00 uur open mogen blijven is een opluchting."

Feeststemming

De beperkte sluitingstijden deren de musea niet, legt Marian Vleerlaag van het Westfries Museum uit. Het museum heeft geen nachtprogrammering en is na 22.00 uur niet open. "Wij kunnen eindelijk alles weer doen", vertelt ze opgelucht. "Wij zijn in een ontzettend feestelijke stemming."

Ook het maximumaantal bezoekers en het houden van afstand zijn geen knelpunten in het Westfries Museum. "We zijn al twee jaar gewend te werken met de geldende maatregelen. We hebben looproutes, maken gebruik van mondkapjes en zorgen ervoor dat mensen afstand kunnen houden", aldus Vleerlaag.

"Voor ons biedt dit geen perspectief"

Jolanda Beyer - Patronaat

Poppodia zijn minder enthousiast deze dag. Voor hen gelden de aanhoudende maatregelen nog wél als een beperkende factor. "Voor ons biedt dit eigenlijk helemaal geen perspectief", legt directeur Jolanda Beyer van Patronaat uit. 

Hoe de Noord-Hollandse poppodia reageren op de hernieuwde maatregelen, lees je hier.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.