Start van hoofdcontent

LAREN

nl

Larense politiek verbaasd over zwijgen klokken Johanneskerk na overlastklachten

25 januari 2022, 17.03 uur · Door Ingmar Meijer

Dat de klokken van de Larense Johanneskerk 's nachts gaan zwijgen na veel klachten over overlast, zorgt voor verbazing van de lokale politiek. Coalitiepartij Larens Behoud trekt aan de bel: het stelt dat het bekende klokgelui hoort bij 'de traditionele uitingen van tijd en oproep tot viering van geloof'. De partij wil dat de gemeente de beslissing herziet.

Foto: De Johanneskerk in Laren - Protestantse Gemeente Laren-Eemnes

Naar aanleiding van klachten van omwonenden hebben burgemeester en wethouders besloten dat de kerkklokken niet meer te horen zijn tussen 23.00 en 7.00 uur. Omwonenden worden horendol van het harde klokgelui in de nacht, zo meldde NH Nieuws gisteren.

Betrokken buurtbewoners hebben handtekeningen opgehaald en het verzoek neergelegd bij de gemeente om het volue van de kerkklokken terug te schroeven, dat het 's nachts stil is en dat er meer melodieën komen uit het carillon. 

Slagvaardigheid

De slagvaardigheid van het burgemeester en wethouders om al deze wensen van omwonenden in te willigen bevreemdt Karel Loeff, fractievoorzitter van Larens Behoud. Dat besloten is de klokken 's nachts stil te houden en direct contact op te nemen met de kerkenraad had wat de politicus betreft aan de gemeenteraad voorgelegd moeten worden. 

Loeff stelt daarom nu politieke vragen aan B&W. Hij vindt de Johanneskerk, die al 500 jaar in het hart van het dorp staat, lokaal erfgoed en cultuur. Al heel veel jaren klinken de kerkklokken als tradiotonele uiting van tijd en oproep tot viering van geloof. Dat dit niet veranderd zonder dat de politiek hier iets over te zeggen heeft gehad, verbaast hem.

Nu vraagt hij het college het verzoek aan de kerkenraad om de klok zo in te stellen dat de klokken in de nachtelijke uurtjes stil blijven in te trekken. Tevens moet het verzoekschrift naar de raad gaan, zodat er in de politieke arena een bredere discussie kan plaatsvinden over deze traditionele zaken. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]