Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Telstar neemt lessen mee na PSV: "Bal zo veel mogelijk in de ploeg houden"

22 januari 2022, 22.30 uur · Aangepast 23 januari 2022, 00.22 uur · Door Milton Pus

Telstar heeft niet heel lang de tijd om stil te staan bij de nipte bekernederlaag tegen PSV. De ploeg van Andries Jonker speelt morgenmiddag tegen Jong Ajax. "De nuchtere constatering is dat je er niks aan hebt, de zachtere constatering is dat we enorme reclame hebben gemaakt voor de club Telstar", weet trainer Andries Jonker. 

Andries Jonker - Pro Shots / Thomas Bakker

Eerder dit seizoen ging de heenwedstrijd ruim verloren (3-0). Jonker verwacht dat de beloften op z'n Ajax' gaan spelen. "Heel aanvallend met vaardige, lichtvoetige en jonge spelers. Dat is Ajax, het gaat er vooral om wat wij doen. Wij willen het beter doen dan de vorige keer."

Afgelopen donderdag kwam Telstar weer goed voor de dag tegen een titelkandidaat uit de eredivisie. "Twee jaar geleden gebeurde dat al tegen Ajax (3-4 nederlaag red.). Nu verloren we in Eindhoven met 2-1 tegen PSV. Betere reclame voor je club kun je niet maken in de zin waarop we voetballen. Nog beter is als je daar een goed resultaat aan koppelt, maar dat is op dit moment misschien nog te veel gevraagd."

Lessen na PSV

De Amsterdamse trainer heeft ook een aantal lessen gehaald uit de nederlaag in Eindhoven. "Dat soort ploegen zijn op papier vaardiger en beter dan wij als ze de bal hebben. Dus wij moeten de bal zoveel mogelijk in de ploeg houden. Tegen PSV hebben we dat, met name in het eerste uur, voortreffelijk gedaan. Waar mogelijk balbezit houden en de bal naar elkaar toespelen. Als jij de bal hebt, kan de tegenpartij je namelijk geen pijn doen."

Volgens Jonker is dat bij Jong Ajax hetzelfde. "Hun kwaliteit ligt in balbezit en zeker niet als de tegenpartij de bal heeft. Dat hebben we meegenomen uit Eindhoven. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd; als je dit kan volhouden tegen PSV, moet dat ook tegen Jong Ajax kunnen."

Quote

"Als je dit kan volhouden tegen PSV, moet dat ook tegen Jong Ajax kunnen"

Telstar-trainer ANDRIES JONKER

Belangrijke rol Smit

Voor Giovanni zal morgen een weerzien zijn met z'n ploeggenoten van Ajax. Hij werd eerder deze week gehuurd tot het einde van dit seizoen. "Arvid Smit (oud-speler en voormalig assistent Jonker) heeft gespeeld in Portugal en spreekt vloeiend Portugees. Daarom heb ik hem met 'Gio' laten praten en dat heeft een hoop bruikbare informatie opgeleverd. Het is voor die jongen een stuk makkelijker om z'n verhaal te vertellen in zijn eigen taal, ik ben blij dat Arvid wilde helpen."

Tekst gaat verder onder de video

Telstar-aanwinst Giovanni: "Ik wil hier achter de spitsen spelen" - NH Sport/Frank van der Meijden

Ziekenboeg 

De fitheid van de selectie is nog altijd een zorgenkindje. "We missen er negen en morgen zijn dat er tien", vertelt Jonker. "Je hebt te maken met de naweeën van corona. Allerlei jongens moesten te vroeg weer spelen en liepen daardoor tegen andere blessures aan. Daarna moesten de volgende spelers weer te vroeg beginnen. Je komt dan in een spiraal, waardoor de halve ploeg die niet fit genoeg is."

Volgens Jonker gaat het om de jongens die er wel staan en speelt morgen opnieuw een ploeg die voor de winst gaat. Tom Overtoom en Randy Wolters deden niet mee in de bekerwedstrijd tegen PSV en zullen morgen ook niet meedoen.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]