Ga naar Content

Hergebruikte 17e-eeuwse palen vernield: "Het is schaamteloos en respectloos"

Edwin ter Velde kon vanmiddag zijn ogen niet geloven, de 17e-eeuwse palen voor de ingang van zijn bedrijf aan het Markermeer in Hoorn zijn afgebrand. Hij zet zich erg in voor de circulaire-economie en vindt het vreselijk zonde dat de palen, die meer dan 400 jaar oud zijn, nu zonder goede reden zijn afgebrand. "Zo wordt het nooit wat met die circulaire-economie."

Foto: Edwin ter Velde

"Het voelt als een mes in je rug", vertelt Ter Velde. Met zijn bedrijf Clean2Anywhere zet hij zich juist in voor duurzaamheid en andere maatschappelijke thema's. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld schepen van afvalplastic. "Ik probeer juist te laten zien hoe je op een respectvolle manier met de materialen om kan gaan", zegt Ter Velde boos. 

"Een paar van die klootzakken heeft hier achteloos een kampvuurtje gemaakt tegen houten palen", vertelt hij over wat hij vanmiddag aantrof. "Het is schaamteloos en respectloos." De palen betekenen veel voor Ter Velde door de geschiedenis die ze hebben, iets waar de brandstichters volgens hem niet over na hebben gedacht. 

Westfriese Omringdijk 

De palen hebben gediend als versteviging van de Westfriese Omringdijk. "Laat 16e eeuw begin 17e eeuw werd het land rond de Zuiderzee beschermd met een dijk", vertelt Ter Velde. "Daar werd heel veel energie en aandacht aan besteed. Allerlei vormen van overstromingen waren er in die tijd." Aan het begin werd er eikenhout gebruikt, maar later werd overgestapt naar grenenhout uit Noorwegen. Dat is ook waar deze palen vandaan komen. 

Toen het stadsstrand werd aangelegd zijn de palen uit de dijk verwijderd en bekeken door stadsarcheologen. Een van hen vroeg aan Ter Velde of hij er misschien iets mee kon. En dat kon hij. "Wij bouwen ook 17e-eeuwse schepen na, dus dat zou historisch helemaal leuk zijn", vertelt hij. Er waren zoveel palen dat de smederij er op is gebouwd en er palen verwerkt zijn in het dak van het informatiecentrum. Deze palen stonden voor de ingang, zoals ze vroeger ook als dijkverzwaring hebben gediend.

"De politie heeft het al zo druk en ik krijg de palen er niet mee terug"

Edwin ter Velde

"Het idee dat je iets vernietigt waar zo veel verhaal achter zit", Ter Velde kan het niet begrijpen. Aangifte gaat hij niet doen. "De politie heeft het al zo druk en ik krijg de palen er niet mee terug."

Ter Velde is nu even boos, maar gaat morgen vol goede moed door aan zijn missie. Hij wil mensen bewust maken van de materialen om hen heen en wil dat mensen er met meer respect mee omgaan. Na een rondleiding op de werf, wordt bezoekers iets duidelijk. "Met de verhalen erbij krijgt het materiaal een enorme waarde", besluit Ter Velde.  

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]