Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? AZ wint thuis van SC Cambuur, PSV angstgegner voor Ajax

Aan de hand van de statistieken kijken we vooruit naar de twintigste speelronde in de eredivisie. AZ speelt zaterdagavond tegen SC Cambuur en heeft alle thuiswedstrijden op het hoogste niveau gewonnen van de Friezen. Ajax speelt morgenmiddag tegen PSV in Eindhoven, waar de Amsterdammers een negatieve winstbalans hebben. 

Lachende gezichten bij AZ na de 0-1 van Dani de Wit - Foto: Pro Shots / Niels Boersema

AZ - SC Cambuur

Zesde zege in aantocht?

De thuiswedstrijd tegen Cambuur wordt voor de zesde keer gespeeld in de eredivisie. Alle voorgaande vijf duels werden gewonnen. De laatste zege was in het seizoen 2015/16. Het werd destijds 3-1 door twee goals van Vincent Janssen en een treffer van Joris van Overeem. Eerder dit seizoen in Friesland werd het 1-3 door doelpunten van Dani de Wit, Owen Wijndal en Jordy Clasie. 

Negatieve mijlpaal bij tegengoal

De Alkmaarders scoorden afgelopen week tegen Fortuna Sittard de 2500 eredivisiegoal, Sam Beukema was de maker. Dat was zijn eerste in de eredivisie voor AZ. Door de treffer van Yukinari Sugawara staat de teller nu op 2501. De eerstvolgende tegentreffer is een negatieve mijlpaal, dat zal de 2000e tegengoal zijn.

Oud-AZ'er gedeeld clubtopscorer

Clubtopscorer bij de Friezen is oud-AZ’er Jamie Jacobs. Hij staat met vijf doelpunten in achttien wedstrijden gedeeld bovenaan met Robert Uldrikis op de topscorerslijst. Mede door het scorend vermogen van Jacobs staat Cambuur als promovendus op een knappe achtste plaats. Jesper Karlsson is de meest trefzekere speler in Alkmaarse dienst met acht goals. 

Twaalf duels op rij ongeslagen

AZ is bezig aan een lange reeks zonder verliespartijen. De ploeg van Pascal Jansen is momenteel al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen in alle competities, waarvan de laatste zes duels in de eredivisie werden gewonnen. De kwartfinale in de KNVB-beker werd eerder deze week bereikt door een treffer van Vangelis Pavlidis in de slotfase. 

AZ hofleverancier

Er lopen in de huidige selectie van Cambuur aardig wat spelers rond die vroeger bij AZ hebben gezeten. Onder anderen Erik Schouten, Maxim Gullit, Jasper ter Heide, Mees Hoedemakers, Jacobs, Michael Breij en Nick Doodeman speelden in de jeugdopleiding. Hoedemakers en Gullit maakten ook hun debuut in het eerste. 

Anwar El Ghazi juicht na zijn goal tegen PSV (0-2 zege) - Foto: Pro Shots

PSV - Ajax

Vaker verloren dan gewonnen

Ajax heeft vaak geen goede herinneringen aan Eindhoven. De Amsterdammers spelen zondag voor de 66e keer in de lichtstad. PSV won 32 keer, 17 keer werd het gelijk en Ajax ging 16 keer met drie punten naar huis.  De afgelopen twee seizoenen eindigde de wedstrijd in 1-1. De laatste zege van Ajax was in 2015/16. Goals werden destijds gemaakt door Milik en El Ghazi. Eerder dit seizoen werd het 5-0 voor de Amsterdammers.

Tien duels niet verslagen

Ondanks dat de laatste zege in Eindhoven lang geleden is, kan de ploeg van Ten Hag zich wel vasthouden aan een positieve statistiek. De Amsterdammers zijn al tien eredivisieduels op rij ongeslagen tegen PSV en Feyenoord. De eerste zege was op 31 maart 2019, waarna zes keer gewonnen en drie keer gelijk werd gespeeld.

Afwezigen bij topper

PSV-aanvallers Carlos Vinicius en Noni Madueke zullen ontbreken met een blessure. Ibrahim Sangaré speelt net als Sébastien Haller op de Afrika Cup met Ivoorkust. Bij Ajax ontbreken alleen de langdurig geblesseerden Maarten Stekelenburg, Sean Klaiber en Mohammed Kudus.

Berghuis topscorer deze eeuw

Ajacied Steven Berghuis is degene die sinds 2000 de meeste doelpunten heeft gemaakt tegen PSV, zes treffers. Op deze ranglijst wordt hij gevolgd door Luis Suárez met vijf goals. Alle huidige PSV'ers maakten vier goals tegen de Amsterdammers, waarvan drie door Eran Zahavi.

Rood-wit boven

De lijst met spelers die voor Ajax en PSV hebben gespeeld is lang. Onder meer Remko Pasveer, Zakaria Labyad, Andy van der Meijde, Siem de Jong, Klaas-Jan Huntelaar, Kenneth Perez, Ronald Koeman, Wim Jonk en Patrick Kluivert trokken het rood-witte shirt aan van beide ploegen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]