Ga naar Content

OMT adviseert heropening horeca en cultuursector: "Alles kan weer uit het vet"

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om de horeca en de cultuursector te heropenen. Er komt waarschijnlijk wel een sluitingstijd van 20.00 uur, maar mogelijk mag bijvoorbeeld de sport- of de cultuursector langer open blijven. "Ik ben heel erg opgelucht en tevreden", vertelt Rob Baltus van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland.

Biersommelier Richard Moerkerk toont z'n skills - Foto: Rick Akkerman

"Ik was hiervan al op de hoogte, hier hebben we voor gelobbyd. Eerder was het plan om alles weer open te gooien tot 17:00 uur", zegt Baltus. "Dat is net niks, nu kunnen we nét iets meer en rustig weer alles opbouwen. Uiteraard is het voor de cafés en zaalverhuur nog lang niet voldoende, maar het begin is er."

Volgens ingewijden adviseert het OMT om, net als eerder, een vroegere sluitingstijd te hanteren: 20.00 uur wordt genoemd. Maar ook andere sluitingstijden liggen bij het kabinet nog op tafel, benadrukken bronnen.

Noord-Hollandse horecaondernemers eisten eerder deze dat de coronamaatregelen vanaf volgende week verder versoepeld moeten worden, zodat de horeca weer open kan. Als het kabinet deze week niet met een voorstel voor heropening komt, neemt de branche het heft in eigen handen, riepen ze. 

Schulden

Horeca-ondernemer Baltus is bezig 'om alles weer uit het vet te halen'. "Het OMT-advies wordt meestal wel opgevolgd, dus volgende week is ons restaurant open." Toch zitten zijn werkzaamheden als regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland er nog lang niet op. "Veel ondernemers zitten diep in de schulden. We zijn aan het kijken of we wat kunnen doen aan de loonbelastingschulden. Die staan nu on hold, maar moeten straks wel betaald worden."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.