Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Op strand van Texel gestrande vinvis blijkt grootste aangespoelde dier ooit te zijn

21 januari 2022, 17.16 uur · Aangepast 28 januari 2022, 10.39 uur · Door Carina Gutker

De dode vinvis die in augustus 2017 in verregaande staat van ontbinding aanspoelde op het strand van Texel, is het grootste dier dat ooit in Nederland is gestrand. Preparateur Chris Walen, die het skelet van het dier in elkaar aan het zetten is, heeft ontdekt dat de vrouwelijke walvis 23 meter lang was. Dat is langer dan elke eerder gestrande walvis.

Ecomare

Aanvankelijk werd gedacht dat de gewone vinvis kleiner was, maar bij het in elkaar zetten van het skelet ontdekte preparateur Chris Walen dat er acht wervels ontbraken. Daardoor klopte de oorspronkelijke meting niet meer en moest er vijf meter aan de lengte worden opgeteld.

Twee keer aangevaren

De ontbrekende wervels werden in eerste instantie niet opgemerkt. Na onderzoek naar de verwondingen van het dier is gebleken dat de walvis twee keer moet zijn aangevaren door een schip. De eerste keer moet volgens de onderzoekers dodelijk zijn geweest, bij de tweede aanvaring zijn waarschijnlijk de wervels uit het lichaam geduwd. Toen het dier aanspoelde, was het al in een dermate verre staat van ontbinding dat dit toen niet is gezien.

In de bek ontbraken toen overigens ook al de baleinen, die waren er al uitgevallen.

Walen maakt de ontbrekende wervels na, deze krijgen een andere kleur van de rest van het skelet. Het skelet van de walvis komt in de eerste helft van dit jaar in delen naar Ecomare. Het wordt in het Zeeaquarium verder in elkaar gezet en aan het plafond bevestigd.

Vorige record

Het vorige record van grootste aangespoelde dier stond op naam van een vinvis die in 1895 aanspoelde op het strand van Callantsoog. Dat dier was toen 22,5 meter lang.

Preparateur Chris Walen is zaterdag te zien in ons programma Natuurlijk Noord-Holland. Hierin vertelt hij over het enorme skelet van de aangespoelde gewone vinvis. Bekijk hieronder alvast een voorproefje.

Expeditie Noord-Holland - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]