Ga naar Content

Gemeenten in West-Friesland investeren tonnen om woningen duurzamer te maken

Nu energieprijzen door het dak gaan, zien veel woningeigenaren en huurders dit als hét moment om hun eigen stroom op te wekken of de energierekening te verlagen. Wat doen de gemeenten in West-Friesland om een financieel steuntje in de rug te bieden? NH Nieuws maakt een rondgang.

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Medemblik subsidieert alleen inwoners die hun woningen afsluiten van het gas. "Om tot deze stap te komen, moeten woningen meestal al goed geïsoleerd zijn. Eventuele maatregelen die hieraan voorgaan subsidieert het Rijk, zoals het energiezuinig maken van een woning", legt woordvoerder Stefan Droog uit. In de afgelopen twee jaar dienden 22 inwoners een aanvraag in.

Al vanaf 2018 wordt deze subsidie verleend, die jaarlijks wordt getoetst. Ook in 2022 willen ze met een regeling komen, maar het college moet deze nog vaststellen.

In Hoorn werd in de afgelopen jaren bijna 1.100 inwoners geholpen, dankzij duurzaamheidssubsidies. De meeste aanvragen gaan over het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de woning, zoals het plaatsen van spouwmuren, bodemisolaties en dubbel glas. In Stede Broec dienden tientallen inwoners een aanvraag in voor dubbel glas. "Dit is over de laatste jaren alleen maar toegenomen. We hebben nog geen signalen dat de aanvragen enorm stijgen door de hogere energieprijzen, maar dat het leeft en er vragen worden gesteld, is zeker", zegt woordvoerder Karen Span van de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland). 

Zowel Enkhuizen als Koggenland werken met een soort lening, waarmee inwoners hun woning kunnen verduurzamen of aanpassen, zodat ze langer in hun woning kunnen blijven wonen. Het bedrag wat ze kunnen lenen is minimaal 2.500 euro, en kan oplopen tot maximaal 50.000 euro. 

In beide gemeenten hebben ruim 20 inwoners zo'n leningaanvraag ingediend. "De meeste aanvragen gaan over het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van de woning."

Vouchers

Op 18 januari startte Medemblik een actie onder haar huurders, waarmee ze een bijdrage levert aan de verlaging van de energierekening. Vanaf volgende maand geldt deze actie ook voor woningeigenaren, aldus Droog.

Hiervoor heeft de gemeente 2 ton gekregen van het Rijk. Woningeigenaren en huurders kunnen een voucher van 70 euro aanvragen via het Duurzaam Bouwloket, het energieloket voor particulieren op het gebied van energiebesparing. Er zijn in totaal 1.500 vouchers en 400 'adviezen' beschikbaar.

Wethouder Harry Nederpelt (Duurzaamheid): "Verduurzamen kost vaak geld, en niet iedereen heeft daar de financiële ruimte voor. Toch kunnen ook kleine investeringen een groot verschil maken op de energierekening of op het comfort van een woning." Ook voor huurders is dit een interessante optie, benadrukt hij. "Met die voucher en het advies kan de huurder zelf maatregelen nemen en slimmer met energie omgaan.”

Ook de SED-gemeenten hebben voor huurders en woningeigenaren een voucher, die elk een ton hebben gekregen van het Rijk om dit te kunnen realiseren. "Hiermee kunnen ze energiebesparende producten aanschaffen, zoals LED-lampen, radiatorventilatoren of waterbesparende douchekoppen", vertelt Karen Span. "Alle beetjes helpen."

Energiecoaches

De energieprijzen stijgen en dus willen mensen weten hoe ze die rekening omlaag kunnen krijgen. "We hebben tien energiecoaches, allemaal professionals, die op pad gaan om mensen thuis te adviseren", aldus Span. "We zijn vorige week van start gegaan, dus we kunnen nu nog niet zeggen hoe groot de vraag is."

Ook in Medemblik worden energiecoaches ingezet om huurders op weg te helpen met het nemen van maatregelen om de energierekening te drukken.

Lees ook

Maar waar zonnepanelen populair zijn door hoge energieprijzen, iets wat NH Nieuws ook terugziet in de aanvragen, pleit netbeheerder Liander om te stoppen met gunstige regelingen voor zonnepanelen. Dat meldt de NOS.

"Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken. Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet", zegt een woordvoerder van Liander.

Alternatieve subsidie

Liander wil namelijk dat de regelingen om zonne-energie te stimuleren eerder wordt afgebouwd. De netbeheerder kan de toevloed van zonnestroom nog maar nauwelijks aan. Ze komen dan ook met een alternatieve subsidie als oplossing: een thuisbatterij. Hiermee kunnen woningeigenaren en huurders hun eigen zonnestroom opslaan zonder dat dit op het stroomnet komt. 

Daarbij trekt het nieuwe kabinet extra geld uit voor de verzwaring van het elektriciteitsnet, maar met deze investeringen zijn ze er nog niet, waarschuwt Liander. "Niet alle plannen met betrekking tot verduurzaming en woningbouw kunnen tegelijk uitgevoerd worden." De netbeheerders in Nederland, waar ook Liander onder valt, hopen daarom snel op een kader waarbinnen afwegingen en keuzes gemaakt kunnen worden.

Hoeveel subsidie beschikbaar per gemeente:

Medemblik: ongeveer 40.000 tot 50.000 euro. In 2021 werd er bijna 34.000 euro uitgekeerd.
Hoorn: 100.000 euro. Deze subsidie wordt jaarlijks verlengd. 
Enkhuizen: 100.000 euro
Stede Broec: 125.000 euro
Drechterland: 100.000 euro
Koggenland: er zijn vanuit Koggenland geen subsidies beschikbaar voor inwoners om hun eigen woning te verduurzamen. Ze kunnen wel een lening aanvragen. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]