Ga naar Content

Proefboring voor gaswinning voor de kust van Zandvoort, GroenLinks maakt zich zorgen

Sinds enige tijd is er voor de kust van Zandvoort een boorplatform in de Noordzee verschenen. Zo nu en dan zijn er ook vlammen te zien, wat kan duiden op het affakkelen van gas. Nu staan er natuurlijk vaak boorplatforms langs de Noord-Hollandse kust, maar volgens Karim El Gebaly van GroenLinks staat deze wel heel dicht op de bebouwing. Hij maakt zich zorgen en heeft opheldering gevraagd bij het Zandvoortse college.  

Boorplatform voor de kust bij Zandvoort - NH Nieuws

"Dit is totaal niet wenselijk en ik ben er ook erg boos om", aldus El Gebaly. Hij zag de lichtgloed van de vlammen onlangs 's avonds aan de horizon en maakte er foto's van. "Dat was rond 21.30 uur. Ik hoorde dat ze de volgende ochtend om 8.30 uur nog bezig waren. Het is ongelooflijk, we proberen tijdens de Formule 1 hier iedereen uit de auto te krijgen, maar we staan wel toe dat ze daar constant gas aan het affakkelen zijn in de buitenlucht." 

Proefboring naar gas

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwijst naar een vergunning die in de zomer van 2021 is verleend aan bedrijf Tulip Netherlands Offshore B.V. uit Den Haag. Daaruit blijkt dat het voor de kust van Zandvoort om een tijdelijke proefboring naar gas gaat op een locatie die 'Q11-B' wordt genoemd. 

Er liggen daar meerdere kleine gasvelden. In dit geval gaat om een gasput op ongeveer 12 kilometer uit de kust. Doel is, zo staat in de vergunning, om te onderzoeken of de gasput daar 'economisch winbare gasreserves' bevat. Mocht dat zo zijn, dan wordt de put afgesloten en wordt hij later eventueel gebruikt voor gaswinning. De werkzaamheden zouden enkele maanden duren en daarna zal het boorplatform weer weggesleept worden. Op het platform is altijd personeel aanwezig om toezicht te houden. Helikopters en schepen zorgen voor de bevoorrading en het verplaatsen van personeel.

Tekst loopt door na foto

Vlammen uit het boorplatform voor de kust bij Zandvoort - Foto: Karim El Gebaly

Er wordt dus gas afgefakkeld, maar binnen alle marges, zo blijkt uit de verleende vergunning door het minsterie. Daarin staat ook dat de aanvrager voldoende maatregelen heeft genomen om de belasting op het milieu te beperken en dat op verantwoorde wijze wordt omgegaan met het verbruik van energie.

Het platform ligt volgens het ministerie op voldoende afstand van Natura 2000-gebied Zuid-Kennemerland, een Wet Natuurbeschermingsvergunning was niet nodig. Het bedrijf heeft die overigens wel aangevraagd met alle bijbehorende uitstootberekeningen, maar dat bleek dus niet nodig. 

Reactie Tulip Oil

De directie van Tulip Oil laat in een schriftelijke reactie weten dat het voor de kust van Zandvoort gaat om zogenaamde 'well test operaties', waarbij het draait om 'het testen van de productiviteit en prestaties van een bepaalde put.'

Verder geeft de directie aan dat het affakkelen een gebruikelijk onderdeel is bij het testen van putten en dat het van relatief korte duur is en dat dat overdag en 's nachts plaats kan vinden. Tulip Oil kan zich voorstellen dat de bewoners van Zandvoort wat zorgen kunnen hebben, maar daar zou geen aanleiding toe zijn. "Het betreft een proefboring om te bepalen of er gas in de ondergrond aanwezig is en zo ja, of de hoeveelheid groot genoeg is om ook het gas te winnen", aldus Tulip Oil. 

Het platform zal spoedig weer weggehaald worden. Eind januari, dan wel begin februari. 

Of er later ook écht gas gewonnen gaat worden, zal nog moeten blijken. Ondanks dat Tulip Oil aan alle eisen en voorwaarden voldoet en aangeeft dat men zich geen zorgen hoeft te maken in Zandvoort, geeft het Karim El Gebaly geen rustig gevoel.  "We weten dat Groningen op den duur gaat sluiten en dat ze elders naar gas gaan zoeken. Gaswinning zorgt voor bodemverzakking en dat kan eventuele aardbevingen veroorzaken. Laat staan wat de impact kan zijn op het milieu." Overigens is het gasveld in Groningen vele en vele malen groter dan de put waar nu getest wordt bij Zandvoort. 

El Gebaly wil van het college weten of die op de hoogte is gesteld van de komst van het booreiland en wat de eventuele risico's voor Zandvoort kunnen zijn. Een woordvoerder van de gemeente kon daar richting de pers nog geen reactie op geven. 

Trillingen door ontplofte bom

Afgelopen dinsdag begon de grond ineens te trillen in Zandvoort en IJmuiden en op sociale media werd toen ook even gedacht aan het boorplatform. Dat was niet het geval. De Explosieven Opruimingsdienst bleek op een paar kilometer voor de kust een Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing te hebben gebracht

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook