Ga naar Content

AZ verslaat FC Twente in saai duel en plaatst zich voor kwartfinale KNVB-beker

In de achtste finales van de KNVB-beker heeft AZ met 2-1 van FC Twente gewonnen en zo zijn de Alkmaarders door naar de kwartfinales. Vangelis Pavlidis maakte tien minuten voor tijd het winnende doelpunt.

AZ door in de KNVB-beker ten koste van FC Twente - Foto: Orange Pictures

Pantelis Hatzidiakos haakte tijdens de warming up geblesseerd af. Hakon Evjen was zijn vervanger. Trainer Pascal Jansen moest wel wat schuiven: zo werd Yukinari Sugawara rechtsback en schoof Aslak Fonn Witry naar de positie centraal achterin. AZ begon prima aan de wedstrijd, had 77 procent balbezit en kreeg via Dani de Wit en Vangelis Pavlidis kansjes, maar hun schoten waren te slap.

Aan het einde van de eerste helft werd een treffer van Jesper Karlsson onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel. In het bekertoernooi is er pas vanaf de kwartfinales een VAR aanwezig, zodat de fout niet kon worden rechtgezet.

AZ kwam dankzij een strafschop op achterstand - Foto: Orange Pictures

Geklungel

AZ begon dramatisch aan de tweede helft. Keeper Peter Vindahl blunderde en veroorzaakte een penalty. Ricky van Wolfswinkel benutte dat buitenkansje: 1-0. Even later werd Twente weer gevaarlijk en schoot Daan Rots van buiten de zestien op de paal. Toch stelden de Alkmaarders vrij vlot orde op zaken. Fredrik Midtsjø trok de bal strak voor, waarna Julio Pleguezuelo de bal in eigen doel schoot. 

In de 82e minuut kwam AZ op voorsprong. Spits Pavlidis mocht op randje buitenspel verder en schoot de bal diagonaal en via de binnenkant van de paal binnen. Spectaculair was het duel niet, maar AZ was wel duidelijk de bovenliggende partij en plaatste zich zo verdiend voor de volgende ronde van het bekertoernooi.

Tekst loopt door onder de video.

Dani de Wit na de winst op FC Twente - NH Nieuws

Bij de laatste laatste acht wacht voor de Alkmaarders opnieuw een uitwedstrijd. De tegenstander wordt zaterdag bekend.

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Witry, Beukema, Wijndal; Midtsjo, Clasie, De Wit; Evjen (Reijnders/85), Pavlidis, Karlsson

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]