Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Meest ontspannen actie tegen huidig coronabeleid: yogales in Zaans Museum

19 januari 2022, 16.50 uur · Aangepast 20 januari 2022, 00.11 uur · Door Mischa Korzec

Het is waarschijnlijk de rustigste protestactie die er ooit tegen het huidige coronabeleid is gevoerd. In het Zaans Museum werden yogalessen gegeven, met uitzicht op Zaanse meesterwerken en de Zaanse Schans.  Met de actie sluit het museum aan op de landelijke actiedag van de culturele sector.

Yoga met uitzicht in het Zaans museum - NH Nieuws

De twee lessen in het museum waren vandaag gratis en werden goed bezocht.  Volgens directeur Marieke Verweij staat het niet in verhouding dat een paar honderd musea niet open mogen en tienduizenden winkels wel. "Het gaat blijkbaar beter en er kunnen versoepelingen doorgevoerd worden, maar deze maatregel is echt niet meer solidair", meent de directeur.

"In winkels sta je veel dichter op elkaar"

Deelnemer yogales

Ook de bezoekers begrijpen niet dat winkels wel open kunnen en musea en theaters niet. "In winkels sta je veel dichter op elkaar", zegt een deelnemer. Anderen komen vandaag yogaën  om met de actie mee te doen. "Ik ga straks nog naar de kapper in het theater", laat een bezoeker weten.

Het is niet de bedoeling dat er na de yogales een rondje wordt gedaan door het museum. "Het zou kunnen dat een enkeling zich toch nog laaft aan de kunst en eigenlijk vind ik dat hartverwarmend", Zegt de directeur die na vandaag de deuren weer moet sluiten voor het publiek.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]