Ga naar Content

Blaricum wil kitesurfen op Gooimeer toch weer deels toe gaan staan

Blaricum kijkt er weer naar om kitesurfen op het Gooimeer deels toe te gaan staan. Er wordt gekeken of de kitesurfers 's winters op een deel van het meer toch weer hun gang kunnen gaan, zo laten burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad. 

Foto: NH Nieuws / Mark Arents

Kitesurfen is al langere tijd verboden op het Gooimeer voor het Stichtse Strand van Blaricum, maar werd de laatste jaren gedoogd. Afgelopen zomer kregen de kitesurfers te horen dat ze echt niet meer welkom zijn. Het besluit zorgde voor veel boosheid en protest.

De kitesurfers kregen bijval van onder meer de lokale politiek van Blaricum, maar ook van Huizen. Huizen keek namelijk juist weer of het kitesurfen kon gaan toestaan op het Gooimeer, wat voor een vreemde situatie zou gaan zorgen: op één deel zou het dan wel mogen, op een ander deel niet. 

Lees ook

Toch kitesurfen

Om het Gooimeer voor het Stichtse Strand aan te wijzen moet de gemeente Blaricum om tafel met Rijkswaterstaat en de provincie. Dat gaat het nu doen. 

Rijkswaterstaat heeft de gemeente laten weten wel mee te willen werken aan het toestaan van kitesurfen, maar wel onder een paar voorwaarden. Zo zou Rijkswaterstaat het prima vinden als er in de wintermaanden gekitesurft wordt, tussen oktober en april. Daarbij is de afspraak wel dat de kitesurfers de vaargeul niet doorkruisen en zo de scheepvaart niet hinderen. 

Dat zouden voorwaarden zijn waar ook de kitesurfers wel mee zouden kunnen leven, zo hebben ze de gemeente laten weten. De gemeente gaat er nu verder mee aan de slag. Blaricum moet onder meer nog kijken of er op het vlak van natuurbescherming nog bezwaren zijn tegen het kitesurfen. Als dat niet zo is, kan de gemeente bij Rijkswaterstaat een vergunning aanvragen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]