Ga naar Content

Mysterie rondom aangespoeld reddingsvlot opgelost: 'Gevallen van schip bij Zeeland'

Op het strand tussen Bloemendaal aan Zee en Parnassia werd vanmorgen een compleet reddingsvlot aangetroffen. Inclusief etenswaar, vuurpotten en roeispanen. Het leek er even op dat er ook echt iemand in had gezeten, maar dat bleek toch niet zo te zijn. De KNRM Zandvoort heeft het mysterie namelijk opgelost: het vlot is van een schip gevallen ter hoogte van Zeeland. 

De KNRM Zandvoort over het mysterie van het aangespoelde reddingsvlot - NH Nieuws

De vrijwilligers van de KNRM hebben het vlot vanmorgen met een wagen opgehaald en meegenomen naar hun loods in Zandvoort. "We zijn door de Kustwacht gevraagd om uit te zoeken van welk schip het reddingsvlot kwam. Met de gegevens die we op het vlot zagen, konden zij in hun administratie kijken en checken of het eventueel een 'schip in nood' kon zijn", vertelt Jan Willem van den Bout, schipper bij de KNRM Zandvoort. 

'Begin januari van schip gevallen'

"Er was gelukkig niets aan de hand. Het vlot is begin januari verloren door een schip, wat aan het werk was rondom de windmolens ter hoogte van Borssele in Zeeland. En dat is gedurende twee weken deze kant opgedreven", vertelt Van den Bout. 

Foto: Edward ter Horst

Het reddingsvlot lag nog niet helemaal uitgeklapt in de vloedlijn, maar zat in een witte koker. Daarna is het door nieuwsgierige strandgangers uit het omhulsel geklapt. Iets waar ze bij de KNRM wel een beetje om moeten lachen. "Ze zullen wel geschrokken zijn, want het komt er met een behoorlijke klap uit, de lichtjes gaan branden en hij blaast zichzelf helemaal op", zegt Van den Bout.

'We gaan er mee oefenen'

Vrijwilliger Frans van der Ploeg blaast het reddingsvlot nog even op. Even kijken of het nog bruikbaar is. "We gaan er nog wel een paar keer mee oefenen, totdat hij het begeeft. En daarna gaat hij bij het oude vuil." De vuurpotten en -pijlen, touwen en roeispanen kunnen ze misschien nog wel gebruiken, maar de kleine drink- en voedselpakketten gooien ze weg. "Het is natuurlijk bedoeld om te kunnen overleven aan boord, maar ik raad het niet aan om dat zomaar even te eten en drinken. Het is geen gezellige maaltijd namelijk, tenzij je van heel lang kauwen houdt", aldus Van den Bout. 

Voedselpakketjes en vuurpotten uit het aangespoelde reddingsvlot - Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]