Geboren en getogen Badhoevedorper Bob Erb (80) ziet met lede ogen aan hoe karakteristieke gebouwen in het centrum van zijn dorp plaatsmaken voor nieuwbouwprojecten. Hij wil plaatsgenoten mobiliseren om een vuist te maken tegen de eventuele sloop van markante panden. "Ik hoop dat ze gaan beseffen dat ons mooie dorp ondersneeuwt."
'Meneer Erb', zoals Bob bij veel jongere plaatsgenoten bekendstaat, benadrukt dat Badhoevedorp een relatief jonge plaats is. "Het dorp is pas in de jaren dertig ontstaan", vertelt hij aan NH Nieuws, "daarom zijn er weinig oudere gebouwen." De oudere gebouwen die er nog wel zijn, verdienen daarom bescherming, vindt hij.
Hij doelt onder meer op beeldbepalende villa's, kerken en garages. In die laatste categorie is er onlangs al een pand tegen de vlakte gegaan. "...denk aan de snelle en onverwachte sloop van het karakteristieke pand van garage Post", schrijft Erb in een ingezonden brief in HCNieuws. Naar verluidt heeft supermarktketen Lidl het pand en de grond van automobielbedrijf Van der Post gekocht, om het pand te slopen en op de grond meer dan vijftig tijdelijke parkeerplaatsen te realiseren.
Als Erb één pand zou moeten kiezen dat gevrijwaard blijft van de sloopkogel, is dat het schoolgebouw op de hoek van de Roerdompstraat en de Arendstraat. Van 1920 tot 2021 bood het pand onderdak aan de Burgemeester Amersfoordtschool, onder oudere Badhoevedorpers beter bekend als 'School 10'.
"Daar ben ik als 5- of 6-jarig jongetje opgekomen", gaat de Badhoevedorper terug in de tijd, naar de periode kort na de bevrijding. In 1948 werd de school vernoemd naar Jacob Paulus Amersfoordt, die tussen 1863 en 1869 burgemeester van Haarlemmermeer was.
Glas-in-lood
Erb herinnert zich dat bij de vernoeming de gevel van de school werd versierd met een glas-in-lood-afbeelding. "Dat is er nog, maar staat ergens binnen." Als hij tegenwoordig langs het gebouw loopt, dringen nostalgische gedachten zich op. "Maar niet alleen bij mij, ook bij veel anderen die ik spreek."
Erb hoopt niet alleen 'een aantal punten in het dorp te beschermen' door voor de status van beschermd dorpsgezicht te pleiten, hij hoopt het dorp ook leefbaarder te maken door het verkeer beter te laten doorstromen.
"Vijftien minuten wachten voor een gesloten Sloterbrug is heel normaal om Badhoevedorp binnen te komen", stipt hij een van de knelpunten aan. "En door in het hele dorp een maximumsnelheid van 30 km/u in te voeren, maak je het dorp als sluiproute minder aantrekkelijk", benoemt hij een veelgehoorde klacht uit het dorp.
Buurman
Volgens Erb staat Badhoevedorp dankzij onder meer woningbouw en bedrijvigheid 'nog een heleboel te wachten' op het gebied van verkeersdruk. De voorzitter van de Dorpsraad Badhoevedorp, Bart Baltus wijst ook naar het verkeersbeleid van de buurman. "Amsterdam is bezig om wijken autoluw te maken. Ook dat verkeer komt allemaal richting ons", zei hij vorig jaar november in een reportage tegen NH Nieuws.
Dorpsraad Badhoevedorp vreest meer verkeersdruk door bredere brug - NH Nieuws
Baltus vertelt dat hij en zijn vereniging achter Erbs oproep staan om oude, markante gebouwen in het dorp te beschermen. "We zouden het jammer vinden als alles plaats moet maken. Er komen sowieso meer woningen, daarom hopen we er op deze manier voor te zorgen dat er ook nog karakteristieke panden behouden blijven."
"De monumentenstatus garandeert dat dingen behouden blijven"
Baltus en Erb hebben onlangs ingesproken bij de erfgoedcommissie. "Dat was eenmalig, maar we willen een werkgroep oprichten en er in overleg met de gemeente structureel aan te gaan werken, met als speerpunt de Amersfoordtschool", aldus de Badhoevedorper.
Hij benadrukt dat de Amersfoordtschool 'vooralsnog niet op korte termijn gesloopt lijkt te worden'. "Maar de monumentenstatus garandeert dat dingen behouden blijven", gaat hij verder.
Erb denkt dat het realiseren van zijn ideaalbeeld - bescherming van markante panden en overal in het dorp maximaal 30 km/u - 'heel lastig' wordt. 'Een fantasie', noemt hij het zelf, al vindt hij 'wens' toch iets beter klinken.
Individuele panden
Jertske Pasman van de Erfgoedcommissie van de gemeente Haarlemmermeer vertelt NH Nieuws desgevraagd nog geen afspraak met de heren in haar agenda te hebben staan. Wel laat ze weten dat 'bij de vaststelling van een beschermd dorpsgezicht op pandniveau wordt aangegeven om welk gebied het gaat'. Dat zou kunnen betekenen dat individuele panden mogelijk ook aangemerkt kunnen worden als beschermd dorpsgezicht.
Toch tempert ze het enthousiasme. "Er moet aan veel eisen worden voldaan, ook om gemeentelijk monument te worden."
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]