Ga naar Content

Noord-Hollandse automobilist betaalt minste wegenbelasting

Noord-Hollandse autobezitters zijn het goedkoopst uit als het gaat om wegenbelasting. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Als automobilist met een voertuig van 1.200 kilogram (vergelijkbaar met een Volkswagen Golf) op benzine betaal je hier 568 euro per jaar.

Foto: AT5/Luuk Koenen

Ter vergelijking: inwoners van de provincie Groningen betalen ieder jaar 640 euro aan wegenbelasting. Daarmee heft Groningen van alle provincies het meest.

Opcententarief

De verschillen tussen provincies hebben te maken met het zogenoemde opcententarief. Dat is een percentage dat de provincie over het landelijke bedrag (rijksdeel) aan wegenbelasting heft. De hoogte van dat percentage mag de provincie zelf bepalen.

In Noord-Holland is dat percentage met 67,9 procent veel lager dan bij andere provincies. In Groningen, Drenthe, Gelderland, Zuid-Holland ligt de heffing boven de 90 procent. Waar zes van de twaalf provincies het afgelopen jaar hun opslagtarief verhoogden is de heffing in Noord-Holland al sinds 2008 niet meer veranderd.

Opbrengst

De heffing is een belangrijke inkomstenbron voor provincies. Bij de provincie Noord-Holland kwam er het afgelopen jaar 221,3 miljoen euro binnen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.